Parlamentul a transmis spre promulgare Legea cu privire la CSM

  • 23 Ianuarie 2020 15:53
Parlamentul a transmis spre promulgare Legea cu privire la CSM

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost transmis astăzi, 23 ianuarie, spre promulgare președintelui Igor Dodon.

Proiectul prevede suplinirea CSM cu doi membri de drept titulari din rândul profesorilor, care vor fi aleși de către Comisia juridică, precum și cu un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.

Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Cinci membri ai CSM din rândul profesori de drept titulari sunt numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, în urma unui concurs public.

De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, 2 membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și 1 membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condițiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor. Magistrații trebuie să aibă experiență în funcția de judecător de cel puțin 3 ani efectiv lucrați, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul ”foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidații urmează să prezinte pe lângă CV și scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.
 
Amintim că, potrivit opiniei publicate ieri, 23 ianuarie, Comisia de la Veneția consideră regretabil faptul că Parlamentul Rep. Moldova nu a așteptat avizul urgent solicitat de autoritățile de la Chișinău, înainte de adoptarea proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii. Instituția salută, totuși, modificările propuse, dar reiterează declarația președintelui Gianni Buquicchio, care a subliniat că „toate instituțiile din Republica Moldova ar trebui să coopereze fidel și productiv pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea sistemului judiciar (...), cu respectarea prevederilor Constituției și a principiilor internaționale ale democrației și statul de drept”.Astăzi, Ministerul Justiției a emis un comunicat în care salută avizul Comisiei.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău