Parlamentul a revocat din funcție conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare

  • 09 Septembrie 2021 17:17
Parlamentul a revocat din funcție conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare

Parlamentul i-a revocat din funcție pe cei cinci membri ai Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în urma raportului de activitate prezentat astăzi.

Propunerea a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în conformitate cu prevederile legislației, potrivit cărora revocarea membrilor Consiliului de Administrație se face de Parlament inclusiv „în urma exercitării neadecvate a atribuțiilor sale sau săvârșirii unor acte ilegale, care au produs efecte de criză pe piața financiară nebancară”.

Președintele Parlamentului a propus revocarea conducerii CNPF la recomandarea Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe care constată drept „nesatisfăcătoare și lipsită de performanță” activitatea acesteia.

În raport se menționează că CNPF a aprobat direct sau tacit tranzacții care au dus la devalizarea companiilor de asigurări, iar situația în acest domeniu s-a agravat pe parcursul ultimilor ani. De asemenea, se arată că nu a fost monitorizată eficient situația de pe piața împrumuturilor nebancare, în timp ce se constată o supraîndatorare îngrijorătoare a populației.

În timpul audierii raportului, conducerea CNPF a respins acuzațiile, arătând că a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a supraveghea sectorul financiar nebancar, reieșind din împuternicirile pe care le are și de prevederile legale.

Și reprezentanții opoziției consideră că raportul Comisei parlamentare nu a prezentat suficiente motive pentru revocarea membrilor Consiliului de administrație al CNPF.

Decizia de astăzi a Parlamentului poate fi atacată în instanța de judecată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău