Parlamentul a respins moțiunea simplă asupra politicilor din domeniul justiției

  • 21 Octombrie 2021 13:59
Parlamentul a respins moțiunea simplă asupra politicilor din domeniul justiției

Parlamentul a respins astăzi moțiunea simplă asupra politicilor din domeniul justiției, după dezbateri care au durat mai bine de două ore, timp în care guvernarea și opoziția s-au criticat reciproc de subordonarea justiției, unul dintre principalele subiecte de dezbateri fiind reforma procuraturii și reținerea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Moțiunea simplă asupra activității ministrului Justiției a fost depusă de deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor săptămâna trecută. Aceștia invocau  subordonarea politică a justiției de către actuala guvernare. Semnatarii moțiunii l-au acuzat pe ministrul Sergiu Litvinenco că a inițiat un șir de reforme în domeniu, pe care nu le-a coordonat cu partenerii externi, în special cu membrii Comisiei de la Veneția. Actuala guvernare nu-și respectă promisiunile în domeniul reformării justiției, a declarat deputatul socialist, Vasile Bolea.

Iată de ce nu vin investitorii în R. Moldova, iată de ce fug cetățenii din această țară și vor fugi în continuare. Nu faceți absolut nimic. Ministrul nu face absolut nimic. În prima jumătate de an a Guvernului au venit în Parlament fix șase proiecte de lege. Acum o să se termine aceste 100 de zile ale Guvernului Gavriliță și nu vedem nici un proiect de lege din partea Ministerului Justiției.

Pe de altă parte, Sergiu Litvinenco i-a acuzat la rândul său pe autorii moțiunii că au colaborat cu guvernarea condusă de controversatul politician Vlad Plahotniuc, au promovat oameni loiali în timpul guvernării socialiste și au acaparat instituțiile statului. Acesta a declarat că reformele în domeniu, una dintre care va fi evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, vor fi coordonate cu partenerii externi.

Ironia este că din gura socialiștilor care împreună cu Plahotniuc, apoi cu Șor, au acaparat toate instituțiile, sintagmele gen ”stat capturat”, ”control politic asupra Procuraturii”, sau ”Jos mafia”, cum strigau mai ieri la primul miting televizat al opoziției din istoria Republicii Moldova, sună mai degrabă ridicol decât ofensator.

De asemenea, în timpul dezbaterilor deputații opoziției și cei ai majorității s-au acuzat reciproc de participare în jaful bancar din 2014, colaborare cu fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc și promovarea în funcții a unor persoane corupte.

Moțiunea a fost susținută doar de deputații BCS și nu a întrunit numărul necesar de voturi. Deputații Partidului Șor nu au participat nuci la dezbateri și nici la procedura de vot.

Aceasta a fost prima moțiune simplă care a vizat activitatea miniștrilor din guvernul Gavriliță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău