Parlamentul a ratificat acordul pentru construcția podului peste Prut de la Ungheni. Andrei Spânu: Guvernul lucrează la studiul de fezabilitate pentru construcția autostrăzii de la Ungheni până la Chișinău, care va conecta R.Moldova la autostrada Unirii

  • 10 Martie 2022 13:21
Parlamentul a ratificat acordul pentru construcția podului peste Prut de la Ungheni. Andrei Spânu: Guvernul lucrează la studiul de fezabilitate pentru construcția autostrăzii de la Ungheni până la Chișinău, care va conecta R.Moldova la autostrada Unirii

Parlamentul de la Chișinău a ratificat în lectură finală, cu voturile a 87 de deputați, Acordul dintre Guvernul Rep. Moldova și Guvernul României cu privire la construcția unui pod peste râul Prut, în regiunea localităților Ungheni de pe ambele maluri. Construcția podului va fi finalizată în doi-trei ani, iar investiția statului român în această importantă infrastructură rutieră se cifrează la aproximativ 40 de milioane de euro. Tot, astăzi parlamentarii au ratificat, în lectură finală, Acordul de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 mil. de euro din partea României, transmite Radio Chișinău. 

Prin ratificarea acordului cu privire la construcția podului peste Prut la Ungheni, Parlamentul a dat undă verde demarării procedurilor și lucrărilor de construcție a obiectivului. Guvernul României va suporta toate cheltuielile, în valoare de 40 de milioane de euro, a anunțat în plenul Parlamentului, Andrei Spânu, vicepremier responsabil de infrastructură.

„Guvernul României va asigura finanțarea elaborării proiectului tehnic al obiectivului, inclusiv evaluarea impactului de mediu precum și construcția podului propriu zis, inclusiv construcția infrastructurii conexe pe teritoriul său. Guvernul Rep. Moldova urmează să asigure finanțarea construirii infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său – a unui drum de acces cu lungimea de aproximativ 800 de metri și a infrastructurii la punctul de control vamal. Costul total al lucrărilor planificate este de aproximativ 40 de milioane de euro din bugetul României. Cheltuielile pentru construcția drumului de acces din partea Rep. Moldova către pod constituie estimativ 37 de milioane de lei”, a afirmatAndrei Spânu. 

Podul va avea două benzi pe ambele sensuri, iar autoritățile se gândesc să modernizeze și autostrada Ungheni-Chișinău. Andrei Spânu:  

„Acest pod trebuie să fie finalizat în maxim 2-3 ani. Guvernul deja lucrează la studiul de fezabilitate pentru construcția autostrăzii de la Ungheni până la Chișinău, care, de fapt, va conecta Rep. Moldova la autostrada Unirii pe partea României”, a mai menționat ministrul. 

Viitorul șantier va crea noi locuri de muncă în regiune, iar podul va asigura interconexiunea economică și culturală pe ambele maluri ale Prutului, a spus deputatul PAS, Adrian Cheptănaru. 

„Foarte multe locuri de muncă vor fi create imediat, pe termen mediu și lung. Scurtarea timpului de călătorie între Ungheni și Iași va genera noi oportunități de colaborare culturală și universitară”, a spus deputatul. 

Parlamentul de la Chișinău a ratificat, în lectură finală, și Acordul de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro din partea României. Cu acești bani vor fi finanțate mai multe proiecte de dezvoltare și de infrastructură, în special, în localitățile rurale. Respectivul acord este încheiat pentru o perioadă de șapte ani, cu posibilitatea de extindere de trei ani.

Acordurile dintre Guvernul de la Chișinău și Executivul de la București au fost semnate la Chișinău în data de 11 februarie, a.c.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău