Parlamentul a ratificat Acordul. Guvernul SUA va construi o nouă ambasadă în centrul Chișinăului, pe un teren de peste cinci hectare

  • 05 Mai 2022 11:16
Parlamentul a ratificat Acordul. Guvernul SUA va construi o nouă ambasadă în centrul Chișinăului, pe un teren de peste cinci hectare

Majoritatea parlamentară a ratificat, în ședința de astăzi a Legislativului, Acordul dintre Guvernul Rep. Moldova și Guvernul SUA privind vânzarea unui teren de cinci hectare în centrul Chișinăului. Astfel, pe terenul fostului Stadion urmează să fie construit un nou sediu al misiunii diplomatice americane. Socialiștii și comuniștii au cerut amânarea votului și au părăsit sala de ședințe, în semn de protest, transmite Radio Chișinău.

Deputații Partidului „Șor” și cei din Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au cerut amânarea ratificării Acordului. Socialiștii susțin că proiectul nu poate fi examinat de Parlament, din cauză că ar urma să fie organizat un referendum pe această temă, potrivit deputatului Petru Burduja.

„Cunoașteți că este inițiată înregistrarea unui grup de inițiativă, care va petrece un referendum pe acest subiect. Să nu sărim înaintea carului. Haideți să scoatem din ordinea de zi acest subiect și să revenim la el după consultarea mult mai largă a cetățenilor pe subiectul dat.”

Socialiștii mai spun că, acum câteva zile, Rep. Moldova și SUA au semnat un Memorandum de Înțelegere în vederea inițierii procedurii de vânzare a terenului Stadionului Republican, chiar dacă Acordul nu avea forță juridică. Deputatul socialist Vasile Bolea a anunțat că opoziția părăsește sala Parlamentului.

„Noi astăzi am propus mai multe proiecte care într-adevăr țin de interesul cetățenilor și am solicitat inclusiv să fie exclus proiectul legat de Stadionul Republican pentru ca să consultăm cetățenii. Nu ați dorit acest lucru să-l faceți. De aceea, în semn de protest, noi părăsim ședința de azi a plenului Parlamentului.”

În ciuda protestelor opoziției, pentru lectura a doua nu au fost înregistrate amendamente. Deputatul Dumitru Alaiba.

„Menționăm că, pentru lectura a doua, la proiectul de lege, supus examinării, amendamente și propuneri suplimentare nu au fost făcute. Comisia economie, buget și finanțe, cu vor majoritar, propune adoptarea proiectului de lege.”

Acordul ratificat oferă posibilitatea vânzării terenului Stadionului Republican cu o suprafață de peste cinci hectare, aflat în paragină din 2007, din perioada Guvernului Tarlev. Guvernul american va suporta cheltuielile de cumpărare a terenului. Acordul de vânzare a acestui teren a fost aprobat în anul 2019, în perioada Guvernului democratului Filip. Acum doi ani, deputații PSRM și din Partidul „Șor”, au adoptat o lege ce prevedea retrocedarea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Legea a fost, însă, ulterior, declarată neconstituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău