Parlamentul a prelungit perioada stării de urgență pentru următoarele două luni pe întreg teritoriul R. Moldova

  • 28 Iulie 2022 18:23
Parlamentul a prelungit perioada stării de urgență pentru următoarele două luni pe întreg teritoriul R. Moldova

Parlamentul a prelungit, începând cu 8 august, perioada stării de urgență pentru următoarele două luni pe întreg teritoriul Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Decizia a fost luată cu voturile a 52 de deputați ai majorității parlamentare PAS. La ora adoptării deciziei, opoziția nu se afla în sala de ședințe în plen.

Solicitarea a fost făcută, în această seară, în plenul Parlamentului, de către premierul Natalia Gavrilița, motivând cu multiplele crize cauzate de războiul din Ucraina și pandemia de Covid-19.

Starea de urgență va permite autorităților de la Chișinău să adopte decizii rapide în contextul incertitudinilor legate de crize.

Premierul a vorbit despre mai multe riscuri cu care se confruntă Rep. Moldova – o posibilă deconectare de la gaze și un nou eventual val de refugiați legat de amplificarea atacurile rusești în țara vecină.

Persistă riscul ca alimentarea cu gaze naturale să fie perturbată de acțiunile militare sau de decizii unilaterale pe care nu le putem influența. De asemenea, persistă și riscul ca extinderea războiului să genereze un nou flux major de refugiați. Am văzut în ultimele zile și atacuri cu rachetă în regiunea Odessa”, a declarat premierul Gavrliția în plenul Parlamentului.

Parlamentul de la Chișinău va informa ONU despre decizia adoptată.

Starea de urgență a fost instituită în Rep. Moldova pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina. De atunci, perioadele au fost extinse în câteva rânduri.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău