Parlamentul a modificat legea privind amnistia fiscală

  • 08 Noiembrie 2018 16:49
Parlamentul a modificat legea privind amnistia fiscală

Parlamentul R. Moldova a adoptat unele modificări la legea privind amnistia fiscală, criticată anterior de societatea civilă și opoziție. Potrivit amendamentelor, funcționarii publici nu mai pot să beneficieze de această lege, iar cei care vor să-și legalizeze banii nedeclarați vor trebui să plătească o taxă mai mare.

Modificările la legea privind  amnistia fiscală nu se regăseau pe ordinea de zi a ședinței parlamentului și au fost introduse pe lista suplimentară. Subiectul a fost discutat și votat în Parlament, la doar câteva minute după ce a fost adoptat în ședință de Guvern. Amendamentele prevăd că funcționarii publici și rudele lor nu vor putea să-și legalizeze banii ascunși, iar persoanele juridice care vor declara voluntar veniturile vor trebui să plătească 6% și nu 3% cum pevedea legea inițial.

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sârbu a declarat în plenul Parlamentului că aceste modificări au fost discutate inclusiv cu partenerii externi.

Unii parlamentari au calificat atât amendamentele, cât și legea amnistiei fiscale drept una inutilă. Deputatul liberal, Valeriu Bejan.

Legile privind amnistierea fiscală și declararea voluntară au fost votate în luna iulie a acestui an, în mare grabă de către deputați, în două lecturi. Experți și analiști în domeniu declarau atunci că aceste legi sunt extrem de periculoase pentru stabilitatea politică și financiar-bancară din Republica Moldova.

Legile, care vor permite legalizarea bunurilor și capitalurilor nedeclarate contra unei taxe înseamnă de fapt legiferarea unor averi dobândite ilicit, provenite inclusiv din furtul miliardului și spălătoria rusească, atenționau experții.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău