Parlamentul a găzduit prezentarea studiului „Opțiuni alternative de îngrijire a copiilor”
-
09 Noiembrie 2021 13:37
Opțiuni alternative de îngrijire a copiilor ce pot fi oferite de angajatori au constituit tematica studiului realizat de UN Women Moldova și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, prezentat, astăzi, 9 noiembrie pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
La eveniment au participat reprezentanta de țară a UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Studiul reprezintă o analiză comprehensivă a posibilităților de creare și extindere a serviciilor de îngrijire a copiilor. Recomandările acestuia se referă la dezvoltarea cadrului legal național în vederea creării serviciilor educaționale alternative, inclusiv prin intermediul parteneriatului public-privat.
Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a menționat utilitatea studiului care vine să completeze eforturile autorităților în crearea și consolidarea serviciilor educaționale alternative.
„Cu toții ne dorim să găsim soluții care să încurajeze participarea tinerelor mame pe piața muncii și să identificăm posibilități ca statul să le asigure aceste opțiuni”, a subliniat președintele comisiei.
Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară a UN Women Moldova, a menționat că studiul reiese din prioritățile Strategiei pentru egalitatea de gen, care a fost adoptată de Guvern. Documentul promovează interesele copiilor și, totodată, propune soluții de depășire a ratei scăzute de participare a femeilor pe piața muncii.
Participanții au convenit asupra organizării unei ședințe tematice, în cadrul căreia vor fi examinate posibilitățile de revizuirea și ajustare a Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie și a Regulamentului sanitar pentru aceste instituții.
Studiul, elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu UN Women, reprezintă un ghid de recomandări privind serviciile alternative pentru îngrijirea copiilor oferite de angajatori, care pot contribui la dezvoltarea și bunăstarea copiilor mici, permite participarea femeilor la muncă remunerată și promova egalitatea între femei și bărbați.