Parlamentul a găzduit masa rotundă cu genericul „Protejarea demnității cetățeanului în raport cu instituțiile statului”

  • 22 Februarie 09:48
Parlamentul a găzduit masa rotundă cu genericul „Protejarea demnității cetățeanului în raport cu instituțiile statului”

Legislativul a găzduit, ieri, masa rotundă cu genericul „Protejarea demnității cetățeanului în raport cu instituțiile statului”, desfășurată la inițiativa deputatei Mariana Lucrețeanu, membră a Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

La eveniment au participat deputați, reprezentanți ai Oficiului Avocatului Poporului, ai Organizației Internaționale pentru Migrație, ai autorităților publice, ai mediului de afaceri, precum și reprezentanți ai societății civile.

Discuțiile au vizat aspecte referitoare la demersurile cetățenilor privind încălcarea drepturilor omului și lezarea demnității umane, în diverse forme, de către reprezentanții instituțiilor publice. De asemenea, au fost prezentate exemple de implementare a proiectelor care au avut ca scop protejarea demnității cetățenilor în raport cu instituțiile statului.

În debutul evenimentului, parlamentara Mariana Lucrețeanu a menționat că a recepționat o serie de sesizări care vizează cazurile de abuz din partea unor reprezentanți ai instituțiilor prestatoare de servicii publice în raport cu cetățenii. În urma studierii acestor informații, a constatat că, în diverse instituții ale statului, au existat unele încălcări ale demnității cetățeanului, ale drepturile omului, a fost semnalată o atitudine agresivă și arogantă din partea unor angajați, exploatarea sensibilității cetățeanului și a vulnerabilității acestuia prin abuzul de putere etc. „Abuzul și agresivitatea verbală în relația cu cetățenii nu poate reprezenta o justificare a salariilor mici, a condițiilor precare de muncă sau a volumului mare de muncă, pentru că nu există nicio justificare a încălcării flagrante a principiilor umane de comunicare nonviolentă de care fiecare cetățean trebuie să beneficieze”, a menționat deputata Mariana Lucrețeanu. 

Evenimentul a oferit și prilejul unui schimb de opinii cu privire la oportunitatea elaborării unui concept de cod de etică pentru funcționarii din instituțiile publice. În această ordine de idei, participanții au convenit asupra organizării unor noi runde de discuții privind măsurile care ar asigura respectarea demnității cetățenilor în relația lor cu instituțiile statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău