Parlamentul a examinat o nouă lege cu privire la procuratură

  • 28 Mai 2015 18:30
Parlamentul a examinat o nouă lege cu privire la procuratură

Parlamentul a examinat joi, 28 mai, o nouă lege cu privire la procuratură, care prevede o serie de modificări.

Modificările ar viza procedura de desemnare a procurorului general, care ar urma să nu mai fie numit de parlament, dar de șeful statului, la propunerea Consiliului superior al procurorilor. Deputații din opoziție au criticat inițiativa și au anunțat că nu o vor susține. După examinarea proiectului, deputații au luat o pauză, urmând ca acesta să fie supus votului mâine.

Proiectul prevede mai multe modificări ce țin de structura Procuraturii generale, organele de conducere a acesteia, precum și atribuțiile procurorilor. Astfel, din cele trei procuraturi specializate care există în prezent, vor funcționa doar două – procuratura anticorupție și procuratura pe cauze speciale.

Totodată, sunt propuse noi organe de conducere și de control. Printre acestea ar fi Adunarea general a procurorilor, inspecția procurorilor și colegiul de disciplină. Iar Consiliului superior al procurorilor i se acordă împuterniciri și independență sporită. Totodată, potrivit documentului, procurorii se vor concentra doar pe justiția penală și nu vor mai avea dreptul să inițieze acțiuni civile ca în prezent.

 Proiectul propune și majorarea salariilor procurorilor care vor constitui 90% din cele ale judecătorilor. Una din modificările principale și care a provocat dezbateri este și procedura de numire a procurorului general, care urmează să fie desemnat de președintele țării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Noua procedură însă va fi posibilă doar dacă va fi modificată Constituția.

Proiectul a fost criticat de opoziție, care s-a referit în mod special la procedura de numire a procurorului general, dar și atribuțiile și structura viitoarei procuraturi generale. Aceștia consider că modificările propuse nu-și vor atinge scopul propus de autorități.

Proiectul însă a fost susținut de deputații din coaliția guvernamentală, care au menționat necesitatea reformei procuraturii.

Amintim că reforma procuraturii este una din principalele restanțe ale Republicii Moldova față de Consiliul Europei, dar și un angajament al Republicii Moldova în relațiile cu Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
20
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău