Parlamentul a dispus Guvernului să examineze în decurs de 60 de zile posibilitatea revizuirii „legii miliardului”
-
17 Octombrie 2019 16:04
Parlamentul a dispus Guvernului să examineze în decurs de 60 de zile posibilitatea revizuirii legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și 1 aprilie 2015, numită și „Legea miliardului”.
Potrivit agenției INFOTAG, hotărârea a fost aprobată joi, cu majoritatea voturilor, după prezentarea în Parlament a raportului comisiei de anchetă a fraudei bancare. Potrivit hotărârii, se propune examinarea posibilității de desecretizare și publicare a tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar.
Totodată, Parlamentul a recomandat Procuraturii Generale să examineze acțiunile fostului premier Iurie Leancă, în timpul căruia a fost emisă prima garanție, ale guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, ale fostului ministru al Economiei, Andrian Candu, care a promovat în Guvern ideea de a acorda garanțiile, precum și ale fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu.
Prezentând raportul, președintele comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, a spus că procesul de delapidare din sistemul bancar a fost bine gândit din timp și a fost coordonat cu politicieni și demnitari care, potrivit legii, erau obligați să intervină.
"La realizarea acestui plan au participat judecători, Comisia Națională a Pieței Financiare și BNM. În a doua jumătate a anului 2012, acest proces a avut loc pe fondul pasivității guvernului condus de Vladimir Filat. Comisia de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acțiuni al statului deținut la Banca de Economii și a situației din domeniul financiar-bancar al RM, prezidată de deputatul Oleg Reidman, a jucat un rol important în demararea procesului de delapidare la BEM", a spus deputatul.
Potrivit lui, conducerea BNM a jucat, de asemenea, un rol important în furt în perioada 2011-2014, deoarece a dat dovadă de pasivitate, iar unii dintre reprezentanții săi se află încă în funcțiile lor, inclusiv viceguvernatorii Ion Sturzu și Aurel Cincilei. Structurile de stat nu au luat nicio măsură, în ciuda faptului că Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate au comunicat în mod repetat despre riscurile din sistemul bancar, dar nimeni nu a reacționat.
"Acțiunile și inacțiunile mai multor persoane de demnitate publică în anul 2013, inclusiv ale fostului prim-ministru Iurie Leancă, au avut repercusiuni grave și pot fi calificate ca abuz și neglijență în serviciu. Totodată, în perioada 7-27 noiembrie 2014, când Guvernul a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgență acordate de Banca Națională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume exorbitante de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova. Anume în această perioadă aceste bănci au acordat numai persoanelor juridice împrumuturi în sumă de 25,5 mlrd. lei", a spus președintele comisiei.
El a menționat că, potrivit celui de-al doilea raport al agenției de detectivi Kroll, beneficiarii finali principali ai furtului bancar au fost grupările lui Plahotniuc, Șor și Filat. Totodată, Procuratura Generală, în toată perioada 2015-2019, practic a sabotat investigarea procesului devalizării sistemului bancar, pornind dosare penale segmentate pe multiple epizoade, neavând abordare sistemică și integrată.
Raportul complet al comisiei de anchetă este publicat pe pagina Parlamentului.