Parlamentul a dispus Guvernului să examineze în decurs de 60 de zile posibilitatea revizuirii „legii miliardului”

  • 17 Octombrie 2019 16:04
Parlamentul a dispus Guvernului să examineze în decurs de 60 de zile posibilitatea revizuirii „legii miliardului”

Parlamentul a dispus Guvernului să examineze în decurs de 60 de zile posibilitatea revizuirii legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi 1 aprilie 2015, numită și „Legea miliardului”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, hotărârea a fost aprobată joi, cu majoritatea voturilor, după prezentarea în Parlament a raportului comisiei de anchetă a fraudei bancare. Potrivit hotărârii, se propune examinarea posibilităţii de desecretizare şi publicare a tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar.

Totodată, Parlamentul a recomandat Procuraturii Generale să examineze acţiunile fostului premier Iurie Leancă, în timpul căruia a fost emisă prima garanţie, ale guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, ale fostului ministru al Economiei, Andrian Candu, care a promovat în Guvern ideea de a acorda garanţiile, precum şi ale fostul ministru al Finanţelor, Anatol Arapu.

Prezentând raportul, preşedintele comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, a spus că procesul de delapidare din sistemul bancar a fost bine gândit din timp şi a fost coordonat cu politicieni şi demnitari care, potrivit legii, erau obligaţi să intervină.

"La realizarea acestui plan au participat judecători, Comisia Naţională a Pieţei Financiare şi BNM. În a doua jumătate a anului 2012, acest proces a avut loc pe fondul pasivităţii guvernului condus de Vladimir Filat. Comisia de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la Banca de Economii şi a situaţiei din domeniul financiar-bancar al RM, prezidată de deputatul Oleg Reidman, a jucat un rol important în demararea procesului de delapidare la BEM", a spus deputatul.

Potrivit lui, conducerea BNM a jucat, de asemenea, un rol important în furt în perioada 2011-2014, deoarece a dat dovadă de pasivitate, iar unii dintre reprezentanţii săi se află încă în funcţiile lor, inclusiv viceguvernatorii Ion Sturzu şi Aurel Cincilei. Structurile de stat nu au luat nicio măsură, în ciuda faptului că Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au comunicat în mod repetat despre riscurile din sistemul bancar, dar nimeni nu a reacţionat.

"Acţiunile şi inacţiunile mai multor persoane de demnitate publică în anul 2013, inclusiv ale fostului prim-ministru Iurie Leancă, au avut repercusiuni grave şi pot fi calificate ca abuz şi neglijenţă în serviciu. Totodată, în perioada 7-27 noiembrie 2014, când Guvernul a decis acordarea garanţiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat şi au sustras sume exorbitante de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova. Anume în această perioadă aceste bănci au acordat numai persoanelor juridice împrumuturi în sumă de 25,5 mlrd. lei", a spus preşedintele comisiei.

El a menţionat că, potrivit celui de-al doilea raport al agenţiei de detectivi Kroll, beneficiarii finali principali ai furtului bancar au fost grupările lui Plahotniuc, Şor şi Filat. Totodată, Procuratura Generală, în toată perioada 2015-2019, practic a sabotat investigarea procesului devalizării sistemului bancar, pornind dosare penale segmentate pe multiple epizoade, neavând abordare sistemică şi integrată.

Raportul complet al comisiei de anchetă este publicat pe pagina Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
0,53 °C
câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:4,1 m/s
Sat
2 °C
Sun
2 °C
Mon
3 °C
Tue
5 °C
Wed
6 °C

Curs oficial BNM 24 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 0.0925
USD 17.7287 0.0642
RON 4.1145 0.0184
UAH 0.7258 0.0013
RUB 0.2865 0.0016
Arhivă Radio Chișinău