Parlamentul a condamnat regimul totalitar comunist

  • 03 Iulie 2013 13:23
Parlamentul a condamnat regimul totalitar comunist

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat joi, la ultima ședință din această sesiune, regimul totalitar comunist din perioada sovietică și a interzis utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice, după dezbateri care au durat peste patru ore.Folosirea simbolurilor comuniste de acum înainte de anumite formațiuni politice ar putea duce la dizolvarea acestora, a avertizat,…

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat joi, la ultima ședință din această sesiune, regimul totalitar comunist din perioada sovietică și a interzis utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice, după dezbateri care au durat peste patru ore.

Folosirea simbolurilor comuniste de acum înainte de anumite formațiuni politice ar putea duce la dizolvarea acestora, a avertizat, astăzi, liderul liberal Mihai Ghimpu.

Cum era de așteptat, proiectul liberal a întâlnit opoziția puternică a comuniștilor, a căror siglă este secera și ciocanul. Chiar dacă au declarat că nu apără regimurile totalitare, comuniștii au elogiat dezvoltarea Moldovei în perioada sovietică, iar liderul partidului, Vladimir Voronin, a acuzat Alianța că ar încerca, de fapt, să distrugă formațiunea pe care o conduce.

Președintele parlamentului, Marian Lupu a respins însă aceste acuzatii, menționând că deciziile au fost luate în semn de respect față de miile și milioanelor de victime ale regimului comunist.

În ciuda opoziției comuniste, Parlamentul a condamnat comunismul, după ce majoritatea deputaților alianței au votat în favoarea hotărârii. Singurul care s-a abținut a fost liberal democratul Chiril Lucinschi, care a declarat că ar trebui condamnate și alte regimuri totalitare. Comuniștii au anunțat că vor contesta decizia Parlamentului la Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău