Parlamentul a calificat drept ineficientă și nesatisfăcătoare activitatea Centrului Național Anticorupție. A fost propusă revocarea directorului CNA, Ruslan Flocea
-
18 Noiembrie 2021 17:38
Parlamentul a calificat drept ineficientă și nesatisfăcătoare activitatea Centrului Național Anticorupție în prevenirea și combaterea corupției, ca urmare a audierii raportului de evaluare a activității Centrului pentru perioada ianuarie 2016 – septembrie 2021. Autorii au propus și revocarea din funcție a directorului CNA, Ruslan Flocea, iar Comisia juridică s-a întrunit în ședință pentru a elabora proiectul de hotărâre. Opoziția invocă faptul că guvernarea preia controlul asupra instituțiilor statului.
Raportul de evaluare a activității CNA a fost întocmit după audieri la Comisiile parlamentare de profil, dar a fost prezentat în Parlament în lipsa conducerii instituției. Ruslan Flocea și-a explicat decizia de a nu se prezenta la Parlament prin faptul că demiterea sa ar fi fost decisă din timp. De asemenea, CNA a publicat o declarație în care califică raportul drept „imprecis, superficial și lipsit de obiectivitate”.
Raportul de peste 70 de pagini califică drept nesatisfăcătoare activitatea CNA, și relevă scăderea calității urmăririi penale pe cazurile de corupție, numărul mic de dosare care ajung în instanță și de persoane implicate în scheme de corupție care să fie pedepsite. De asemenea, CNA este acuzată că ar fi instrumentat dosare pe criterii politice, împotriva opoziției, iar lucrurile s-ar fi înrăutățit în ultimii doi ani, după numirea lui Ruslan Flocea în funcția de director al instituției. Președinta Comisie juridice, Olesea Stamate.
În același timp, opoziția a acuzat majoritatea parlamentară că, de fapt, prin astfel de evaluări încearcă să preia controlul asupra instituțiilor statului și să numească în funcții persoane loiale. Deputatul socialist, Vasile Bolea.
Amintim că Parlamentul a decis inițierea controlului parlamentar asupra activității CNA, cu scopul de a identifica domeniile în care activitatea Centrului trenează. Guvernarea discută și despre posibilitatea unor reforme ale instituțiilor din domeniul combaterii corupției, prin comasarea CNA cu Procuratura Anticorupție și crearea unei instituții similare DNA din România.