Parlamentul a aprobat regulamentul concursului pentru numirea membrilor CSM din rândul profesorilor

  • 05 Februarie 2020 14:08
Parlamentul a aprobat regulamentul concursului pentru numirea membrilor CSM din rândul profesorilor

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a aprobat regulamentul de organizare a concursului pentru cele patru posturi de membri ai Consiliul Superior al Magistraturii din rândul profesorilor titulari de drept.

Potrivit deputatului socialist Vasile Bolea, președinte al comisiei juridice, desemnarea noilor membri s-ar putea produce la începutul lunii martie. El a declarat într-un briefing că proiectul de lege înregistrat de parlamentarul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco nu face decât să amâne întregul proces.

Marți, Sergiu Litvinenco a prezentat mai multe amendamente la noua lege cu scopul de a o adapta la recomandările Comisiei de la Veneția. Deputatul PAS este nemulțumit de faptul că profesorii vor fi numiți în funcție cu majoritatea simplă. El a propus crearea unei comisii speciale de concurs și confirmarea noilor membri prin votul unei majorități calificate, pentru a evita subordonarea lor politică.

Noua lege cu privire la CSM a intrat în vigoare pe 31 ianuarie. Numărul membrilor a fost extins de la 12 la 15 și a fost modificată procedura de numire a judecătorilor.

Din CSM trebuie să facă parte cinci profesori și șapte magistrați din instanțe de diferite ierarhii. Guvernul intenționează să mai modifice legea supremă pentru a-i exclude din CSM pe ministrul justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău