Parlamentul a aprobat rectificarea bugetului propusă de Guvern

  • 27 Octombrie 2017 16:09
0%
00:00:00
00:00:00

Parlamentul a adoptat vineri, 27 octombrie, propunerea Ministerului de finanțe privind majorarea veniturilor și a cheltuielilor la bugetul de stat pentru acest an, însă cu o diminuare drastică a surselor externe. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a susținut în fața deputaților că diminuarea creditelor și granturilor externe ar fi fost cauzată de politizarea excesivă a acestui subiect. 

Potrivit rectificării bugetare, încasările la bugetul de stat din venituri proprii vor crește, în timp ce vor scădea veniturile din finanțări externe.

Veniturile la bugetul de stat se vor majora cu 1 miliard 263 milioane lei, cheltuielile vor crește cu 1 miliard 138 de milioane de lei, iar deficitul se va reduce cu 125 milioane de lei. Pe de altă parte intrările de granturi se vor diminua cu peste 1 miliard 850 de milioane lei, ceea ce constituie o reducere de 60 la sută, iar granturile externe pentru susținerea bugetară se vor reduce cu 1 miliard 590 de milioane lei și vor constitui 472 de milioane lei.

Astfel, rămân numai patru programe de suport bugetar finanțate de Uniunea Europeană. Este vorba despre liberalizarea regimului de vize, reforma în domeniul finanțelor publice, liberalizarea comerțului și reforma poliției. Celelalte se află în proces de evaluare, iar banii ar putea fi alocați la începutul anului 2018, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu. El a fost întrebat de către deputatul Valeriu Ghilețchi, din grupul parlamentar Popular European, care sunt cauzele acestei întârzieri.

„E o creștere substanțială care poate fi utilizată pentru nevoile pe care le avem, dar din păcate această creștere este aproape anulată de descreșterea pe care o avem pe plan extern. Am ratat foarte multe venituri sau suport financiar extern care putea veni din granturi, din programe de asistență. Care ar fi cauzele principale, de ce am ratat aceste lucruri sau de ce suntem nevoiți să diminuăm aceste articole? Pentru că dacă nu le-am fi diminuat, cu siguranțe, ceea ce ați obținut putea fi utilizat cu un impact mult mai mare.”

Subiectul legat de finanțările externe a fost intens politizat, fapt ce a contribuit la întârzierea deciziilor privind alocarea resurselor pentru unele programe, a argumentat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

„De ce s-a amânat? De ce așa târziu se aprobă această asistență, cu toate că noi eram gata de ea mult mai devreme? Această problemă a fost politizată, a fost politizată cu bună știință de actorii politici de la noi din țară, care au exportat problemele și competiția noastră internă politică pe scena europeană. Și, până la urmă avem cu toții de suportat aceste consecințe.”

Amintim că Uniunea Europeană a anunțat acum două săptămâni că nu va mai transfera o tranșă în valoare de 28 de milioane de euro pentru reforma în sectorul justiției, pentru că autoritățile moldovenești nu au îndeplinit condițiile necesare.

Astfel, potrivit rectificărilor aprobate, bugetul de stat va avea anul acesta venituri de 33 miliarde 766 milioane de lei, cheltuieli de 37 miliarde 796 de milioane lei și un deficit bugetar de 4 miliarde 30 de milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,12 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău