Parlamentul a aprobat numirea noilor membri ai CSM

  • 17 Martie 2020 13:13
Parlamentul a aprobat numirea noilor membri ai CSM

Parlamentul a aprobat astăzi numirea a patru noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari, subiectul provocând dezbateri între majoritatea parlamentară și opoziție. Subiectul a fost inclus pe agenda ședinței, deși inițial se aștepta ca deputații să examineze proiectul Guvernului privind declararea stării de urgență în Rep. Moldova din cauza epidemiei de Coronavirus.

Cei patru membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari, au fost selectat vineri de Comisia juridică a Parlamentului în cadrul unui concurs criticat de opoziție dar și de experți.

Legislativul s-a convocat într-o ședință specială pentru a declara starea de urgență în legătură cu situația legată de răspândirea coronavirsului, dar pe agendă a fost inclus și proiectul hotărârii privind rezultatele concursului.

Graba cu care a fost promovată această chestiune a fost explicată de președintele Comisiei, socialistul Vasile Bolea prin faptul că CSM este în prezent în blocaj din lipsă de cvorum.

Opoziția a criticat însă modul în care a fost organizat concursul, arătând că au fost încălcate mai multe norme. deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Dezbaterile au degenerat în replici dure între majoritatea parlamentară și opoziție.

Majoritatea parlamentară a votat însă pentru numirea celor patru candidați selectați în funcția de membri ai CSM. Este vorba de Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

Amintim că la sfârșitul anului trecut Parlamentul a votat o serie de amendamente la Legea cu privire la CSM, printre care majorarea numărului de membri de la 12 la 15. De asemenea, recent a fost operată și o altă modificare care le permite membrilor aleși din rândul profesorilor să dețină președinția CSM. Totodată, a fost modificată componența comisiei juridice, asigurând majoritatea membrilor din rândul deputaților PSRM și PDM. Opoziția consideră că toate aceste modificări vor duce la preluarea controlului CSM de către noua majoritate parlamentară.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău