Parlamentul a aprobat instituirea stării de urgență în R. Moldova pentru 30 de zile în contextul crizei gazelor

  • 22 Octombrie 2021 15:33
Parlamentul a aprobat instituirea stării de urgență în R. Moldova pentru 30 de zile în contextul crizei gazelor

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în Republica Moldova pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazelor. Guvernul a solicitat această măsură pentru a putea achiziționa gaze din surse de alternativă, în condițiile în care Gazprom nu mai livrează cantități suficiente pentru a asigura consumul. În favoarea instituirii măsurii au votat 55 de deputați de la PAS.

Premierul Natalia Gavriliță a declarat în plenul Parlamentului că încă nu s-a ajuns la o înțelegere cu Gazprom și nici nu există certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Între timp, s-a înregistrat deja un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cub de gaz, iar presiunea este la limita critică de funcționare a sistemului.

Guvernul s-a adresat Parlamentului să fie instituită starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile, până la 20 noiembrie. Această măsură este necesară pentru a întreprinde mai rapid acțiunile necesare, printre care alocarea resurselor financiare necesare pentru achiziția gazului din surse de alternativă. Natalia Gavriliță a precizat că în condițiile actuale, instituțiile statului nu pot acționa suficient de rapid pentru a face față provocărilor.

Potrivit hotărârii, pe parcursul stării de urgență va fi instituit un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; Dacă va fi necesar  va fi raționalizat consumul de gaze naturale și de alte resurse energetice; vor fi instituite instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite.

Hotărârea precizează că regimul stării de urgență nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi din 15 localități, inclusiv în municipiul Bălți.

Blocul comuniștilor și socialiștilor a criticat măsurile întreprinse de Guvern pentru a negocia noul contract la gaze, considerând că nu a întreprins toate acțiunile necesare, iar instituirea stării de urgență nu este motivată. Totodată, socialistul Petru Burduja a calificat situația drept o nouă schemă de fraudare a banilor statului, similară celei din 2014.

Amintim că Moldovagaz nu a reușit să semneze prelungirea contractului de livrare a gazelor cu Gazprom. Acesta a expirat la 30 septembrie, iar în octombrie, Republica Moldova procură gaze la un preț record - aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi și în cantități limitate. Negocierile continuă cu gigantul rus, iar, între timp, guvernul poartă discuții și cu alte state, precum Ucraina, România, Polonia, pentru a achiziționa gaze din surse de alternativă. În plus, autoritățile au anunțat că vor oferi indemnizații familiilor cu venituri mici pentru a acoperi creșterea cheltuielilor.

Prețul gazelor a crescut rapid în ultimele luni pe piețele internaționale, iar unii oficiali acuză Rusia de șantaj energetic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău