Parlamentul a aprobat în prima lectură modificări la programul cu FMI, care prevăd majorarea asistenței financiare

  • 02 Iunie 2022 11:57
Parlamentul a aprobat în prima lectură modificări la programul cu FMI, care prevăd majorarea asistenței financiare

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificări la  două Legi privind atragerea împrumuturilor de stat externe din partea Fondului Monetar Internațional, ca urmare a majorării asistenței financiare pentru R. Moldova.

La 11 mai, Consiliul de directori executivi al FMI a decis majorarea de la 400 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) până la 594,3 milioane de DST (cca 795,72 milioane de dolari SUA) a împrumuturilor în cadrul Programului de reforme economice. Programul este susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Cele două împrumuturi vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. Asistența financiară va fi folosită pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare ale balanței de plăți, survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului din Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Republicii Belarus. Totodată, acordarea suportului financiar din partea FMI va cataliza oferirea asistenței financiare de către comunitatea internațională.

Proiectul de modificare a Legii privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul EFF și cel de modificare a Legii privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul ECF urmează a fi votate în lectura a doua.

Documentele nu presupun obligații de rambursare – fiecare țară membră a FMI poate utiliza DST din cota sa, conform necesităților interne. DST sînt un activ de rezervă creat de către Fondul Monetar Internațional cu scopul de a suplimenta activele de rezervă existente ale statelor membre FMI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău