Parlamentul a aprobat deschiderea posturilor teritoriale de salvatori și pompieri

  • 05 Mai 2017 07:28
Parlamentul a aprobat deschiderea posturilor teritoriale de salvatori și pompieri

Parlamentul a aprobat în prima lectură modificarea și completarea unor acte legislative ce presupun crearea cadrului juridic de activitate pentru posturile teritoriale de pompieri și salvatori.

Viceministrul afacerilor interne, Oleg Babin, a declarat în plenul legislativului că Republica Moldova dispune de 60% din efectivul necesar de pompieri și salvatori, iar modificarea legislației va permite implicarea voluntarilor, transmite IPN.

Autoritățile publice locale vor organiza, în conlucrare cu Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, posturi teritoriale de salvatori și pompieri și vor aproba regulamente de organizare și funcționare a acestora, în baza unui Regulament-tip aprobat de Guvern. Administrațiile locale vor stabili și resursele financiare necesare în vederea organizării și întreținerii acestor posturi.

La acest aspect, deputații s-au arătat sceptici de posibilitățile de susținere financiară din partea autorităților locale a unităților teritoriale de pompieri, dat fiind sursele și așa limitate de care dispun primăriile. Și au propus ca finanțarea acestor posturi să se facă din sursele Ministerului Afacerilor Interne. În această ordine de idei, viceministrul a ținut să precizeze că proiectul nu vine să pună în responsabilitatea autorităților publice locale competențe noi, ci doar legalizează ceea ce deja funcționează.

Postul teritorial de pompieri și salvatori va fi o instituție publică ce va presta servicii de intervenție în cazuri de incendii etc. Echipajul specializat de la centrul raional sau cel mai apropiat post din teritoriu se va deplasa la locul incendiilor, ceea ce va reduce timpul de intervenție. În prezent sunt localități la o distanță de50-60 de kilometri de cel mai apropiat post de pompieri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău