Parlamentul a aprobat compensarea cheltuielilor pentru naveta personalului medical. Ala Nemerenco: „Proiectul de lege vine pentru atragerea, motivarea și menținerea personalului medical”

  • 13 Iunie 14:44
Parlamentul a aprobat compensarea cheltuielilor pentru naveta personalului medical. Ala Nemerenco: „Proiectul de lege vine pentru atragerea, motivarea și menținerea personalului medical”

Statul va compensa integral cheltuielile medicilor care fac naveta și activează în alte localități decât cele de reședință. Totodată, urmează să fie majorată semnificativ îndemnizația unică pe care tinerii specialiști o primesc pentru a activa în domeniul sănătății. Parlamentul de la Chișinău a votat în ședința de astăzi modificarea Legii ocrotirii sănătății menită să stimuleze menținerea în sistem a personalului medical, multe din instituțiile medicale din Rep. Moldova confruntând-se cu un deficit de 30% la sută din necesarul de personal, potrivit Ministrei Sănătății, Ala Nemerenco. Ea a prezentat în plen proiectul de modificare a legii, transmite Radio Chișinău.

Circa trei mii de lucrători medicali efectuează în prezent naveta de la domiciliu la instituția unde activează, potrivit datelor prezentate de ministra Sănătății Ala Nemerenco. Noile prevederi au drept scop atragerea și menținerea în sistemul medical a tinerilor specialiști, dar și a celor lucrează în special în zonele rurale și în orașele mici, unde se atestă о insuficiență de cadre medicale.

Din bugetul de stat urmează să fie alocate pentru aceasta peste 12milioane de lei, a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

”În contextul atragerii, motivării și menținerii personalului medical, proiectul de lege prevede să compensăm în premieră cheltuielile pentru navetă, deplasarea tur-retur de la domiciliu la locul de muncă a lucrătorilor medicali cu studii superioare, post-universitare de rezidențiat, cu studii profesionale tehnic post secundare, post secundar non terțiar medical și farmaceutic, angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, din orașe și sate, din comune, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți și care își au domiciliul în afara localităților de amplasare a instituțiilor unde activează.”, a declarat Ala Nemerenco.

Sistemul medical din Rep. Moldova se confruntă cu un deficit mare de personal. În unele instituții raionale se atestă о lipsă de medici de 30% din necesar, spre exemplu în raioanele Fălești, Cantemir, Hâncești, Rezina, Stefan-Vodă sau Taraclia, arată datele Ministerului Sănătății. Totodată, în unele instituții, o treime din personalul medical angajat a depășit vârsta de pensionare.

Deputata socialistă Diana Caraman declară că reformele actualului guvern ar  fi cauza statisticilor dramatice privind deficitul de personal în sistemul medical. Ministra Ala Nemerenco i-a cerut deputatei să nu dezinformeze și a explicat factorii reali.

”Cea mai scurtă perioadă de pregătire a unui medic este 9 ani în medicina de familie, pentru chirurgi, neurochirurgi, cardiochirurgi- aceasta ajunge la 12-14 ani. Astfel, astăzi ce avem în sistem  este rezultatul poticilor de sănătate și a  migrației care a avut loc 10-15 ani în urmă. Vreau să vă mai decepționez că anii 2019, 2020, 2021 când ați deținut dumneavoastră guvernarea, trend-ul de plecare  a medicilor din sistem era negativ. Vreau să vă spun  că în anul 2022, pentru prima dată au fost angajați cu 180 de medici mai mulți față de cei care au plecat. Statistica așa spune. Primul trend pozitiv în istoria Rep. Moldova. asta înseamnă că dumneavoastră operați doar cu ceea ce vă place”, a declarat Ala Nemerenco.

Conform datelor statistice, în anul 2022, în sistemul ocrotirii sănătății activau circa 12.600 de medici și 23.687 personal medical cu studii medii. Instituțiile medicale au declarat 1012 funcții vacante, cel mai mult fiind necesari asistenții medicali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău