Parlamentul a anunțat când va fi aplicat sistemul de vot electronic. Acesta a fost obiect de decor mai mulți ani, fiind cheltuite milioane de lei

  • 07 August 2018 11:02
Parlamentul a anunțat când va fi aplicat sistemul de vot electronic. Acesta a fost obiect de decor mai mulți ani, fiind cheltuite milioane de lei

Deputații vor putea utiliza sistemul de vot electronic până la mijlocul anului 2019. Proiectul va fi implementat de o companie macedoneană, selectată în urma concursului desfășurat de PNUD.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, sistemul Informațional e-Parlament va fi implementat până la mijlocul anului 2019. Biroul permanent a aprobat etapele de implementare a celor 3 componente e-Parlament care sunt: circulația electronică a documentelor, e-votul și noul site al Parlamentului.

Compania care va implementa proiectul a anunțat că, pe parcursul lunii august, va prezenta un plan de acțiuni, iar, din septembrie, va începe implementarea propriu-zisă a mai multor sisteme de pe platforma e-Parlament.

Sistemul Informațional e-Parlament va deveni funcțional cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al partenerilor PNUD.

Amintim că sistemul electronic de vot și de înregistrare la ședințe a fost instalat încă în 2013 în clădirea renovată a Parlamentului. Potrivit anticorupție.md, acesta a continuat să fie obiect de decor, deoarece după ce au fost cheltuite 13 milioane de lei din buget în acest sens, autoritățile au anunțat că mai sunt necesare circa 45.000 de euro pentru o aplicație software care să corespundă  "Regulilor de utilizare a dispozitivelor electronice în cadrul ședințelor în plen ale Parlamentului Republicii Moldova și a cerințelor funcționale privind sistemul de gestiune a ședințelor în plen", aprobate de Biroul permanent al Parlamentului în anul 2014. 

„Deputații s-au mutat în sediul renovat al Legislativului încă în 2014. După aproape o oră în care au încercat să învețe să folosească noua tehnică, aleșii au renunțat la ea și au continuat să voteze ridicând mâinile. Atunci deputații s-au acuzat, pe de o parte, de sabotarea sistemului, iar pe de alta – de faptul că echipamentul ar fi utilizat pentru fraudarea votului”, potrivit sursei citate. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău