Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la situația din Ucraina

  • 06 Martie 2014 17:48
Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la situația din Ucraina

Parlamentul de la Chișinău se declară profund îngrijorat în legătură cu ultimele evenimente din Ucraina și își exprimă solidaritatea față de viitorul european al acestei țări.

Proiectul declarației privind situația din Ucraina, examinat astăzi în Parlament, a provocat dezbateri între deputați, fiind criticat atât de comuniști cât și de liberali. Comisia parlamentară pentru securitate națională va organiza mâine audieri privind impactul asupra securității naționale în legătură cu destabilizarea securității regionale. 
 
Prin declarația adoptată deputații de la Chișinău și-au exprimat solidaritatea cu Parlamentul Ucrainei în efortul de a asigura stabilitatea și viitorul european al acestei țări. De asemenea, Parlamentul de la Chișinău îndeamnă comunitatea internațională să utilizeze toate mecanismele pentru a nu permite escaladarea conflictului și a asigura pacea în Ucraina.

Audio: Vicepreședintele parlamentului, Andrian Candu.
 
Deputații liberali au considerat declarația drept ”extrem de evazivă”. Aceștia au propus ca în declarație să fie stabilit clar că Rusia a invadat Ucraina și să se ceară retragerea necondiționată a armatei ruse din această țară, dar propunerile nu au fost susținute de majoritatea parlamentară.

Audio: Deputatul liberal Valeriu Munteanu.
 
Declarația a fost criticată de opoziția comunistă care a considerat că textul acesteia încalcă Acordul de prietenie dintre Republica Moldova și Rusia.

Audio:
Deputatul PCRM, Artur Reșetnicov.
 
Comuniștii au părăsit sala de ședințe înainte de procedura de vot, astfel că ședința a fost întreruptă din lipsă de cvorum și reluată ceva mai târziu. Declarația a fost adoptată de majoritatea dintre cei 51 de deputați prezenți în sala de ședințe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău