Parlamentarul român Alexandru Muraru: România trebuie să continue demersurile pentru recuperarea tezaurului BNR de la Moscova

  • 19 Iulie 2022 18:52
Parlamentarul român Alexandru Muraru: România trebuie să continue demersurile pentru recuperarea tezaurului BNR de la Moscova

România trebuie să continue demersurile pentru recuperarea tezaurului Băncii Naționale a României, aflat în Rusia, spune deputatul român Alexandru Muraru. După ce Ucraina va câștiga războiul, retrocedarea tezaurului ar trebui să fie o condiție pentru revenirea Rusiei pe scena internațională, spune parlamentarul.

Astăzi se împlinesc 105 ani de când Consiliul de Miniștri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanțe, strămutarea sediului și avutului Băncii Naționale a României în Rusia. Cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin”, a scris Muraru pe Facebook, potrivit Digi24.

Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei și României, aceste valori se aflau „sub garanția guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranța transportului, siguranța depozitului și siguranța revenirii în România”. Dar, după cum bine știți, după venirea bolșevicilor la putere, acest lucru nu s-a mai întâmplat”, a continuat el.

Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate”, a mai scris Muraru.

El a aminitit că ministrul de Externe Bogdan Aurescu a reluat, după 3 ani, în 2019, activitățile Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial, dar izbucnirea războiului a sistat aceste negocieri.

După ce Ucraina și lumea liberă vor învinge militar agresorul rus, trebuie condiționată revenirea Federației Ruse pe scena internațională de respectarea obligațiilor asumate, inclusiv cele privitoare la restituirea tezaurului românesc”, a spus Muraru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău