Parlamentarii din Chile votează o moțiune împotriva fostului ministru de interne, Andres Chadwick

  • 11 Decembrie 2019 19:10
Parlamentarii din Chile votează o moțiune împotriva fostului ministru de interne, Andres Chadwick

Senatorii din Chile votează miercuri o moțiune pentru anularea dreptului fostului ministru de interne de a mai ocupa o funcție publică, pe fondul acuzațiilor potrivit cărora nu a împiedicat comiterea abuzurilor comise de forțele de securitate în timpul manifestațiilor violente, scrie Rador.

Andres Chadwick, văr și apropiat al președintelui Sebastián Piñera, a fost alungat de președinte la scurt timp de la izbucnirea protestelor din luna octombrie, ca parte a măsurilor de remaniere a guvernului, măsuri menite a diminua în intensitate manifestațiile violente. Parlamentarii de opoziție din Camera Inferioară a Parlamentului chilian au depus o moțiune la adresa lui Chadwick pentru presupusul rol jucat în încălcarea drepturilor omului și abuzurile comise în timpul primei săptămâni de manifestații, cea mai sângeroasă.

Cele aproape două luni de proteste față de inegalitate și nedreptate socială s-au soldat cu moartea a cel puțin 26 de persoane, s-au înregistrat pagube în sumă de mai multe miliarde de dolari și mii de persoane au fost rănite în această națiune sud-americană cândva stabilă. Grupurile internaționale pentru drepturile omului, printre care și Amnesty International și Human Rights Watch, au criticat administrația președintelui Piñera pentru modul în care a gestionat criza, dând exemplu de abuzuri comise de poliție, de la violuri la acte de tortură. Dacă moțiunea de cenzură este aprobată miercuri de o majoritate de senatori, Chadwick ar putea primi interdicție de a mai ocupa o funcție publică timp de cinci ani. Andres Chadwick, fost parlamentar, a transmis marți seara foștilor săi colegi din Senat că este nevinovat.

"Niciodată în mandatul meu de ministru de interne nu am luat vreo măsură și nici nu am acționat, în mod voluntar sau nu, pentru a permite comiterea de abuzuri și încălcări ale drepturilor omului împotrivă nimănui", a declarat Chadwick. Camera Inferioară a Congresului va începe dezbaterile în privința destituirii lui Piñera pentru acuzații similare în cursul zilei de joi.

Președintele Sebastián Piñera a admis unei abuzuri comise de forțele de securitate și a promis demararea unor anchete și reforme profunde în privința protocoalelor din poliție. Atât președintele Piñera, cât și miniștrii săi au negat în mod repetat acuzațiile că ar fi înlesnit în mod voluntar aceste abuzuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău