Parlamentarii Canadei au recunoscut în unanimitate „actele de genocid” comise de armata rusă în Ucraina

  • 28 Aprilie 2022 13:30
Parlamentarii Canadei au recunoscut în unanimitate „actele de genocid” comise de armata rusă în Ucraina

Camera Comunelor din Canada, camera inferioară a Parlamentului canadian, a votat în unanimitate o moțiune privind ”actele de genocid” comise de Rusia în Ucraina, relatează CNN, potrivit ziare.com.

”Prin consimțământ unanim, s-a hotărât că, având în vedere că există dovezi clare și ample referitoare la crime de război sistematice și masive și crime împotriva umanității comise la adresa poporului Ucrainei de către Forțele armate ale Federației Ruse, conduse de președintele Vladimir Putin și alții din Parlamentul rus..., Camera recunoaște că Federația Rusă comite acte de genocid la adresa poporului ucrainean”, se arată în comunicatul Camerei Comunelor, notează sursa citată

Moțiunea descria atrocități în masă, ucideri intenționate ale civililor ucraineni, transferul forțat al cetățenilor ucraineni pe teritoriul Rusiei și ”cazuri larg răspândite de vătămare fizică, vătămare psihică și viol”, se mai precizează în comunicatul respectiv.

Dovezile cu privire la existența gropilor comune din orașele Bucea și Borodianka de la periferia Kievului au continuat să apară încă de la începutul lunii aprilie, în urma retragerii forțelor ruse din regiunea Kiev. 

În timpul unei vizite în Ucraina, procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a declarat că există ”motive rezonabile să credem că au fost comise crime aflate în jurisdicția CPI” în Bucea și Borodianka.

Luni, Curtea Penală Internațională s-a alăturat unei investigații a UE privind posibile crime de război, marcând, astfel, prima anchetă comună a CPI.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău