Parlamentarii britanici, avertizați în legătură cu amenințarea spionajului chinez

  • 13 Ianuarie 2022 16:52
Parlamentarii britanici, avertizați în legătură cu amenințarea spionajului chinez

O femeie suspectată că lucra în numele Partidului Comunist chinez a încercat să influențeze în mod incorect membri ai parlamentului britanic, a avertizat președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, într-o scrisoare adresată joi aleșilor britanici, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Hoyle a menționat că serviciul de securitate internă MI5 a descoperit că femeia ''era implicată în activități de interferență politică în numele Partidului Comunist chinez, colaborând cu membri ai parlamentului aici''.

Ea a ''facilitat donații financiare către parlamentari, în funcție sau aspiranți, în numele unor cetățeni străini cu baza în Hong Kong și China'', se arată în scrisoarea respectivă.

''Aceasta este o chestiune care provoacă îngrijorări grave'', a declarat în parlament Iain Duncan Smith, fost lider al Partidului Conservator care a fost sancționat de China pentru că a evocat abuzurile la adresa drepturilor omului în regiunea Xinjiang.

Relațiile dintre Regatul Unit și China s-au deteriorat în ultimii ani, inclusiv cu privire la situația din regiunile Hong Kong și Xinjiang.

Anul trecut, MI5 le-a cerut cetățenilor britanici să trateze amenințarea reprezentată de spionajul din partea Rusiei, Chinei și Iranului cu aceeași vigilență ca pe terorism.

Agenți secreți britanici au atenționat că Rusia și China au încercat să sustragă date confidențiale cu caracter comercial și proprietate intelectuală, dar și să interfereze în politica britanică și să răspândească dezinformări în Regatul Unit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău