Parlamentarii britanici anti-Brexit au cerut oficial o dezbatere de urgență în legislativ pentru a împiedica un Brexit fără acord

  • 03 Septembrie 2019 15:22
Parlamentarii britanici anti-Brexit au cerut oficial o dezbatere de urgență în legislativ pentru a împiedica un Brexit fără acord

Partidele britanice de opoziție și parlamentari conservatori anti-Brexit au cerut marți oficial o dezbatere de urgență în parlament în încercarea de a prelua sub control agenda legislativului și pentru a-l împiedica astfel pe premierul conservator Boris Johnson să decidă un Brexit fără acord, relatează agenția Reuters, preluat de Agerpres.

''O solicitare pentru o dezbatere de urgență privind acordul de retragere din Uniunea Europeană a fost înaintată. Președintele (Camerei Comunelor) o va examina astăzi. Dacă o va aproba, în virtutea (procedurii) Standing Order 24 dezbaterea va avea prioritate fața de agenda zilei'', a anunțat Camera Comunelor, precizând de asemenea că, dacă dezbaterea se va desfășura astăzi, ea va dura atât cât va permite președintele Camerei Comunelor sau până la ora locală 22:00, urmând ca dintre aceste două intervale de timp să se aplice acela care se încheie mai devreme.

Boris Johnson a amânat până pe 14 octombrie ''Discursul Reginei'', ceea ce implică de facto suspendarea activității parlamentului începând cu o zi din intervalul 9-12 septembrie până la 14 octombrie și îngreunează planurile adversarilor Brexitului de a împiedica ieșirea din UE la 31 octombrie. Aceștia din urmă vor să introducă până la suspendarea activității parlamentului un proiect de lege care să-l oblige pe șeful guvernului să ceară o nouă amânare a Brexitului dacă, până la 19 octombrie, premierul nu a reușit să obțină un nou acord cu UE sau nu a primit aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

În parlamentul britanic există o majoritate ostilă unui Brexit fără acord, numeroși parlamentari atât conservatori, cât și din opoziție fiind de fapt împotriva Brexitului în sine, în timp ce Boris Johnson insistă asupra rezultatului referendumului din 2016 care a decis ieșirea din UE.

Cum blocul comunitar a respins orice renegociere a acordului convenit cu Theresa May și respins de trei ori de parlamentul britanic, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie. El avertizează că excluderea unui Brexit fără acord reduce forța de negociere a guvernului său în încercarea de a convinge UE să revină totuși asupra acordului respins de Camera Comunelor, și în special asupra clauzei privind ''plasa de siguranță'' nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi o soluție care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord.

Boris Johnson va convoca alegeri legislative anticipate pentru data de 14 octombrie dacă guvernul său va suferi o înfrângere în parlament în privința Brexitului, a indicat luni seară un responsabil guvernamental, citat de AFP și Reuters.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău