Pârjoale și prune umplute, GĂTITE de studenții basarabeni, ca la cămin, pe reșou, pentru colegii din Galați (FOTO)
-
01 Aprilie 2018 08:55
Pârjoale, bătute moldovenești, limba soacrei sau prune umplute cu nucă au fost doar câteva din felurile de mâncare pe care le-au preparat studenții din Republica Moldova pentru colegii lor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Militarii Batalionului Infanterie au gătit fasole cu ciolan.
Studenții basarabeni au gătit, sâmbătă, bucate tradiționale, precum pârjoale și bătute moldovenești, limba soacrei, prune umplute cu miez de nucă și cușma lui Guguță, relatează MEDIAFAX.
„Am pregătit plăcinte cu brânză și mărar, salată cu crap, cu ouă și porumb, după care avem pârjoalele și bătutele care sunt cu specific moldovenesc. Avem clătite care sunt în formă de cușma lui Guguță, sunt cu vișine, cu frișcă și presărate cu ciocolată. Produsele care îmi plac mie cel mai mult și îmi aduc aminte de casă sunt plăcintele, pârjoalele și clătitele. Acestea sunt preferatele mele”, a spus Vera Panfile, studentă în anul II la Facultatea de Litere.
Toate felurile de mâncare au fost gătite de studenți în cămin, conform rețetelor moldovenești.
„Un preparat specific din zona Moldovei este un aperitiv învelit într-o felie de vânătă. Limba soacrei este din vânătă cu maioneză și usturoi, în mijloc avem roșia și cașcavalul”, a mai explicat Vera Panfile.
Pentru că în cămine nu există aragaz, toate bucatele au fost gătite pe reșouri.
„Mâncarea este foarte bună, după cum probabil știți, basarabencele noastre sunt bune gospodine. Totul s-a pregătit în cămine, avem reșouri și a ieșit ca la mama acasă”, a spus vicepreședintele Clubului Studenților din Basarabia, Cristian Tomoianu.
La ospățul studențesc au participat și militarii bucătari ai Batalionului Infanterie Galați. Ei au venit în fața căminului cu o bucătărie mobilă și au preparat fasole cu ciolan afumat.
„Avem bucătăria rulantă pentru pregătirea hranei în timp de război, instrucție sau campanii. Aceasta este alcătuită din patru cazane: două de 60 de litri, unul de 120 de litri. Cel de 60 de litri este pentru felul doi, are și un bazin de ulei. Se spune că mâncarea făcută în cantități mari și la foc încet este mai gustoasă”, a declarat caporalul Vasile Clătinici.
Lângă mese studenții au pus un drapel tricolor uriaș ca să marcheze împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
După ce au mâncat bine, participanții, moldoveni și români deopotrivă, s-au prins în hore.
Evenimentul din campusul studențesc gălățean s-a numit Basarabia Culinară și a fost inclus în programul festivalului studențesc Zilele Basarabiei.