Parisul a declarat ''stare de urgență climatică''

  • 09 Iulie 2019 16:26
Parisul a declarat ''stare de urgență climatică''

Autoritățile de la Paris au declarat marți ''stare de urgență climatică'', alăturându-se numeroaselor municipalități din lumea întreagă care au inițiat un demers similar sau, mai recent, Parlamentelor Regatului Unit și cel al Irlandei, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Trebuie ''să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris'', încheiat în decembrie 2015, a pledat Celia Blauel, adjuncta pe probleme de mediu a primarului Parisului, adăugând că Parisul, ''asemenea alte numeroase orașe, declară urgență climatică''.

Într-un angajament adoptat cu ocazia unei ședințe a consiliului municipal, primăria Parisului a decis înființarea unei ''Academii a climatului'', care își propune ''să ofere tinerilor și voluntarilor din domeniul climei un spațiu de desfășurare participativ și educativ'' și totodată să formeze și să sensibilizeze acest public la subiecte de mediu pe tot parcursul perioadei de școlarizare sau să permită elaborarea unor proiecte ecologiste''.

În cadrul consiliului municipal, Parisul a adoptat înființarea unui grup format din climatologi, urbaniști, sociologi, care ar putea fi consultat și ar ocupa ''un loc constat în implementarea politicilor din domeniul climei'', a adăugat Blauel.

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor municipale, primarul Parisului, socialista Anne Hidalgo, împreună cu echipa sa sporește numărul proiectelor ecologiste. După transformarea în artere pietonale a străzilor de pe malurile Senei, edilul Parisului a promovat plantarea plantelor și a legumelor pe străzi sau în alte locuri din capitală, anunțând totodată crearea ''pădurilor urbane'' în mijlocul orașului pentru a lupta cu încălzirea globală și cu efectele poluării.

Președintele francez Emmanuel Macron a reiterat recent sintagma ''stare de urgență climatică'' și a anunțat la sfârșitul lunii aprilie crearea unui ''Consiliu de apărare ecologică''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău