Părinții jurnalistului disident Roman Protasevici, la o manifestație la Varșovia

  • 30 Mai 09:03
Părinții jurnalistului disident Roman Protasevici, la o manifestație la Varșovia

Mai multe sute de persoane au manifestat sâmbătă la Varșovia exprimându-și sprijinul pentru opoziția din Belarus, printre care părinții jurnalistului de opoziție arestat de autoritățile de la Minsk după interceptarea avionului de pasageri care îl transporta, notează AFP.

În cursul manifestației, mama jurnalistului Roman Protasevici, Natalia Protasevici, a lansat un apel "tuturor țărilor din UE și Statelor Unite" să ajute la eliberarea lui "Roman și a partenerei sale Sofia, precum și a tuturor persoanelor închise".

"Vrem să trăim într-o țară liberă, într-o țară în care toată lumea să aibă dreptul de a-și exprima convingerile", a adăugat tatăl său, Dmitri.

Participanții au scandat "Trăiască Belarusul!" și au purtat pancarte pe care se puteau citi sloganuri ca "Libertate pentru Belarus" sau denunțând o "Coree de Nord în centrul Europei".

Roman Protasevici, jurnalist belarus exil în vârstă de 26 de ani, și partenera sa Sofia Sapega, 23 de ani, au fost arestați duminică după ce Belarusul a interceptat avionul de pasageri al companiei Ryanair la bordul căruia zburau de la Atena la Vilnius. Această arestare și interceptarea avionului sub pretextul unei amenințări teroriste au suscitat indignarea internațională.

"Sperăm cu adevărat că Europa ne va ajuta, pentru că este dificil să luptăm împotriva unui regim care are totul, care are puterea, în timp ce aici avem doar drapeluri ca arme", a declarat Natalia Burak, o comerciantă din Belarus în vârstă de 35 de ani, care trăiește la Varșovia.

"În calitate de belaruși, vedem o mulțime de orori și monstruozități. Chiar în această săptămână, o persoană a fost ucisă în închisoare", adaugă un alt protestatar, Aleksei, 38 de ani, inginer de calculatoare.

La rândul său, opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, care trăiește în exil în Lituania, a reamintit pe Twitter sâmbătă că soțul ei "a fost închis de regim exact în urmă cu un an". Opozanta a candidat la alegerile prezidențiale în locul soțului ei încarcerat, iar adversarii regimului condus de Aleksandr Lukașenko consideră că ea a fost adevărata câștigătoare a scrutinului.

În același timp, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a fost primit cu începere de vineri la Soci de omologul său rus, Vladimir Putin, principalul său sprijin în fața contestației care i-a amenințat puterea în toamna anului trecut.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,21
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0,45 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
14
Wed
14
Thu
12

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău