Părinții din Italia riscă să fie amendați cu până la 500 de euro dacă își trimit la școală copiii nevaccinați

  • 12 Martie 2019 16:25
Părinții din Italia riscă să fie amendați cu până la 500 de euro dacă își trimit la școală copiii nevaccinați

Copiilor italieni li s-a cerut să nu se prezinte la școală decât dacă pot dovedi că au fost vaccinați în mod corespunzător, relatează marți BBC.

Solicitarea are loc după luni de dezbateri la nivel național în legătură cu legea privind vaccinarea obligatorie.

Părinții riscă să fie amendați cu până la 500 de euro dacă își trimit la școală copiii nevaccinați. Copiilor sub șase ani li se poate refuza înscrierea la școală.

Noua lege a apărut pe fondul unei creșteri a numărului de cazuri de rujeolă, însă oficialii italieni afirmă că ratele de vaccinare s-au îmbunătățit de la introducerea noilor prevederi.

În baza așa-numitei legi Lorenzin - denumită după fostul ministru al sănătății care a introdus noua legislație - copiii trebuie să primească o serie de imunizări obligatorii înainte de a merge la școală. Este vorba despre vaccinările pentru varicelă, poliomielită, rujeolă, oreion și rubeolă.

Copiii cu vârsta sub șase ani vor fi excluși din creșă și grădiniță dacă nu se face dovada vaccinării lor.

Copiilor cu vârste între șase și 16 ani nu li se poate interzice să meargă la școală, dar părinții riscă să fie amendați dacă aceștia nu sunt vaccinați în mod corespunzător.

Data limită pentru a prezenta dovada că au fost vaccinați a fost stabilită pentru 10 martie după o amânare anterioară, însă având în vedere că termenul limită a căzut în week-end, acesta a fost stabilit pentru luni - 11 martie.

"Acum toată lumea a avut timp să îndeplinească condițiile", a declarat pentru ziarul "La Repubblica" ministrul sănătății, Giulia Grillo, care a rezistat presiunii politice din partea vicepremierului Matteo Salvini de a prelungi termenul limită.

"Regulile sunt acum simple: Fără vaccin, fără școală", a mai spus ministrul italian.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău