Părinții bugetari au revenit la muncă, dar nu au cu cine să lase copiii acasă. Ce spun autoritățile despre redeschiderea grădinițelor

  • 11 Mai 2020 13:53
Părinții bugetari au revenit la muncă, dar nu au cu cine să lase copiii acasă. Ce spun autoritățile despre redeschiderea grădinițelor

Părinții care au copii de vârstă preșcolară din municipiul Chișinău care activează în sectorul bugetar sunt nemulțumiți că nu au cu cine să-și lase copii în condițiile în care grădinițele rămân închise, iar ei sunt nevoiți să iasă la muncă. Între timp, primăria anunță că a solicitat opinia specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Biroul OMS în Republica Moldova în legătură cu redeschiderea grădinițelor din Capitală.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat în cadrul ședinței operative de la Primărie că așteaptă recomandările specialiștilor din sănătate publică în legătură cu redeschiderea grădinițelor. O solicitare în acest sens a fost expediată la ANSP și Biroul OMS în Rep. Moldova, a anunțat viceprimarul.

„Noi am solicitat avizul ANSP și a Organizației Mondiale a Sănătății cu referire la condițiile de redeschidere a grădinițelor. Știm că există o solicitare foarte mare, dar trebuie, totuși, să luăm în calcul toate riscurile care pot apărea în anumite situații. S-a făcut analiza experienței altor state și, respectiv, am sintetizat această analiză. Am identificat niște pași posibili de realizat și pentru republica Moldova, dar nu înainte de a aștepta recomandările specialiștilor cu referire la redeschiderea acestor instituții de învățământ.”

De săptămâna trecută bugetarii au revenit la muncă, așa că mulți părinți s-au pomenit în situația că nu au cu cine să-și lase copii. Această problemă este sesizată zilnic de sute de părinți nemulțumiți, susține președinta Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco. Ea consideră că redeschiderea grădinițelor trebuia analizată paralel cu revenirea la muncă a bugetarilor.

„Noi am văzut că în mai multe țări s-au redeschis grădinițele cu mari măsuri de precauție, cu un număr redus de copii, cu activități, mai mult, în aer liber, anume ca să poată reveni la o funcționare normală a economiei și a instituțiilor bugetare, publice. La noi, cu părere de rău, s-a dispus revenirea la muncă, în special a bugetarilor, pe data de 4 mai, fără să fie asigurat acel aspect de asistență pentru copii care să permită, efectiv, părinților să meargă la muncă. El nu poate merge la muncă cu copilul câteva săptămâni. Deci, aceasta a fost o omitere a autorităților noastre, fiindcă aceste două activități, revenirea la muncă și redeschiderea parțială, pentru părinții care muncesc, a grădinițelor trebuia să fie văzută ca activități legate una de alta.”

Potrivit datelor Direcției municipale Educație, Tineret și Sport, în Capitală au fost înregistrate 127 de cazuri de infecție cu COVID-19 în rândul copiilor, elevilor și cadrelor didactice.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău