Părinți cu copii, în plenul Parlamentului, în susținerea inițiativei legislative privind reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie

  • 17 Februarie 2022 12:00
Părinți cu copii, în plenul Parlamentului, în susținerea  inițiativei legislative privind reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie

Unii deputați și funcționari publici au venit, astăzi, la ședința plenară a Parlamentului cu copii, în semn de susținere a inițiativei legislative privind reglementarea activității creșelor.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a salutat prezența părinților și copiilor în sala ședințelor plenare a forului legislativ.  

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a explicat că inițiativa legislativă de modificare a Codului muncii și Codului educației prevede crearea cadrului legal pentru oferirea serviciilor de îngrijire a copiilor, asigurate de angajator. Astfel, părinții care au copii cu vârsta până la trei ani vor avea oportunitatea de a decide asupra revenirii mai rapide la serviciu.

”Am invitat părinții cu picii lor, reprezentantele de țară a UN Women,  UNFPA și UNICEF care și-au pus umărul la elaborarea inițiativei, ca să transmitem un mesaj puternic de susținere a familiilor cu copii. Proiectul lansat astăzi este doar un prim pas pentru a rezolva problema cronică cu care se confruntă părinții cu copii mici, dar vor urma și alte inițiative, cu care vom veni în curând, în domeniul politicilor de conciliere a vieții personale cu cea profesională”, a declarat Dan Perciun.

Deputata Marina Morozova, care a venit cu copilul, a subliniat că acest gest este un act de solidarizare cu toți părinții din Republica Moldova. 

Documentul, votat în prima lectură, prevede includerea unor norme ce reglementează dreptul angajatorilor de a oferi, angajaților săi, servicii alternative de îngrijirea copiilor, cu vârsta de până la 3 ani, suplimentare celor oferite de către stat. Cheltuielilor aferente acestor servicii vor fi asigurate de angajatori, din mijloacele proprii.

PROIECTUL a fost votat de 81 de deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău