Părerea politicienilor despre denumirea limbii române

  • 31 August 2013 15:15
Părerea politicienilor despre denumirea limbii române

Articolul 13 din Constituție prevede că limba de stat în Republica Moldova este ”limba moldovenească”.

Totuși, politicienii de la Chișinău afirmă că vorbesc limba română, dar că acum nu este momentul nici pentru a modifica legea fundamentală, nici pentru a politiza acest subiect. 

Premierul Iurie Leancă a afirmat că Republica Moldova nu a reușit să scape de reminiscențele sovietice în ceea ce privește denumirea corectă a limbii. Totuși, spune premierul, cel mai important este felul în care este vorbită și nu denumirea ei.

Și președintele Parlamentului, Igor Corman, care a declarat că vorbește limba română, afirmă că cel mai important este ca cetățenii să o vorbească corect și să nu fie politizat subiectul denumirii acesteia.

Pe de altă parte, primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă și-a exprimat regretul că  în denumirea oficială a sărbătorii de astăzi nu figurează sintagma limbă română. El a menționat că lupta pentru limba română și grafia latină a fost ”vârful de lance” al Mișcării de eliberare națională.

Prezent la manifestările de astăzi, senatorul român Viorel Badea a salutat faptul că din acest an Limba română este sărbătorită și în România, dar și în toate comunitățile de români din afara granițelor. Referindu-se la situația din Republica Moldova, el a remarcat că în ultimii ani limba română este mult mai bine vorbită și respectată.

Limba română a dobândit statutul de limbă oficială în Republica Moldova la 31 august 1989. Rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova a fost consfințit și în Declarația de independență adoptată la 27 august 1991, dar Constituția din 1994 a proclamat drept limbă de stat 'limba moldovenească'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău