Parcursul european - o iluzie, în viitorul apropiat?

  • 18 Noiembrie 2015 12:05
Parcursul european - o iluzie, în viitorul apropiat?

Revista presei din 18 noiembrie

În Ziarul Național, Petru Bogatu amintește că de la demiterea absurdă a Guvernului Streleț încoace s-au scurs aproape trei săptămâni, iar lumina la capătul tunelului încă nu se vede. Discuțiile în vederea constituirii unei noi majorități parlamentare practic nici nu au început. Editorialistul mai amintește și de contextul internațional, atacurile de la Paris, situația din Donbas și războiul din Siria. ”Toate acestea modifică datele problemei și în Republica Moldova, subliniază autorul, care crede că este iminentă o implicare externă dură pentru a îndrepta lucrurile la Chișinău, pentru că nimeni în Occident nu va permite transformarea acestei zone într-o altfel de Sirie sau în cel de-al doilea Donbas. Autorul subliniază că în prezent clanurile puterii nu mai au niciun viitor în Republica Moldova. Singurul lucru pe care poate să-l mai facă vechiul establishment e să voteze o garnitură guvernamentală din afara sistemului și s-o lase să pregătească terenul pentru resetarea clasei politice.

Analistul Iulian Chifu atenționează, într-un editorial publicat de portalul deschide.md, că trăim ultimele zile ale ferestrei de oportunitate pentru realizarea unui guvern pro-european reformist la Chișinău. Fereastra de oportunitate care se închide în această săptămână înseamnă și dispariția ambelor partide pro-europene de la Chișinău, care au alcătuit coaliția și au generat atât criza cât și spolierea Republicii Moldova de resurse. Căci ambele pot fi considerate responsabile de situația actuală, comentează autorul. El subliniază necesitatea lansării unui proces de consultări real și a unui program bun de guvernare. Dar înainte trebuie sterilizate problemele dintre cele două părți – adică dintre PD și PLDM, scrie autorul.

În Europa ucide terorismul, iar în Moldova - indiferența, titrează  Timpul. ”Fenomenul care ucide cei mai mulți oameni din R. Moldova este indiferența autorităților. Problemele cetățenilor simpli rămân pe ultimul plan. Rezolvarea lor în particular nu aduce faimă, nici prea multă imagine și nici bani. De aceea, acum avem sute de oameni care au ajuns în stradă... Când la mijloc există interese mari ale unor persoane importante, oamenii mici cu problemele lor neînsemnate nu mai contează”, constată Timpul.

Timpul publică o ”Scrisoare deschisă din RM: „Domnule Iohannis, salvați-ne, fiți eroul nostru!"

Adevărul relevă ”cum au primit rușii, de la stat, Aeroportul cadou”. Potrivit publicației, ”Aeroportul Internațional Chișinău a fost făcut cadou investitorului rus, deoarece prevederile contractului de concesionare sunt în totalitate în detrimentul statului”. Adevărul scrie că ”după ce a alocat mai multe milioane de euro, Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) erau gata să investească peste 47 milioane de euro în Aeroportul Chișinău.

Programul privind dezvoltarea acestui obiectiv prevedea practic aceleași acțiuni care au fost incluse și în planul de investiții al Avia Invest, compania care a luat în concesiune Aeroportul. Mărul discordiei a fost compania care urma să fie selectată pentru a realiza lucrările de renovare și construcție, BERD și BEI optând pentru un investitor austriac, iar Guvernul - pentru unul din China care oferea un preț mai mic. Astfel, potrivit unui raport al Centrului Național Anticorupție prezentat în august fostului premier Valeriu Streleț, inițiativa privind necesitatea de a da în administrație Aeroportul către un investitor ar fi venit din partea ex-ministrului Economiei, Valeriu Lazăr”, scrie Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău