Parcursul european - o iluzie, în viitorul apropiat?

  • 18 Noiembrie 2015 12:05
Parcursul european - o iluzie, în viitorul apropiat?

Revista presei din 18 noiembrie

În Ziarul Național, Petru Bogatu amintește că de la demiterea absurdă a Guvernului Streleţ încoace s-au scurs aproape trei săptămâni, iar lumina la capătul tunelului încă nu se vede. Discuţiile în vederea constituirii unei noi majorităţi parlamentare practic nici nu au început. Editorialistul mai amintește și de contextul internațional, atacurile de la Paris, situația din Donbas și războiul din Siria. ”Toate acestea modifică datele problemei şi în Republica Moldova, subliniază autorul, care crede că este iminentă o implicare externă dură pentru a îndrepta lucrurile la Chişinău, pentru că nimeni în Occident nu va permite transformarea acestei zone într-o altfel de Sirie sau în cel de-al doilea Donbas. Autorul subliniază că în prezent clanurile puterii nu mai au niciun viitor în Republica Moldova. Singurul lucru pe care poate să-l mai facă vechiul establishment e să voteze o garnitură guvernamentală din afara sistemului şi s-o lase să pregătească terenul pentru resetarea clasei politice.

Analistul Iulian Chifu atenționează, într-un editorial publicat de portalul deschide.md, că trăim ultimele zile ale ferestrei de oportunitate pentru realizarea unui guvern pro-european reformist la Chișinău. Fereastra de oportunitate care se închide în această săptămână înseamnă și dispariția ambelor partide pro-europene de la Chișinău, care au alcătuit coaliția și au generat atât criza cât și spolierea Republicii Moldova de resurse. Căci ambele pot fi considerate responsabile de situația actuală, comentează autorul. El subliniază necesitatea lansării unui proces de consultări real și a unui program bun de guvernare. Dar înainte trebuie sterilizate problemele dintre cele două părți – adică dintre PD și PLDM, scrie autorul.

În Europa ucide terorismul, iar în Moldova - indiferența, titrează  Timpul. ”Fenomenul care ucide cei mai mulți oameni din R. Moldova este indiferența autorităților. Problemele cetățenilor simpli rămân pe ultimul plan. Rezolvarea lor în particular nu aduce faimă, nici prea multă imagine și nici bani. De aceea, acum avem sute de oameni care au ajuns în stradă... Când la mijloc există interese mari ale unor persoane importante, oamenii mici cu problemele lor neînsemnate nu mai contează”, constată Timpul.

Timpul publică o ”Scrisoare deschisă din RM: „Domnule Iohannis, salvați-ne, fiți eroul nostru!"

Adevărul relevă ”cum au primit ruşii, de la stat, Aeroportul cadou”. Potrivit publicației, ”Aeroportul Internaţional Chişinău a fost făcut cadou investitorului rus, deoarece prevederile contractului de concesionare sunt în totalitate în detrimentul statului”. Adevărul scrie că ”după ce a alocat mai multe milioane de euro, Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) erau gata să investească peste 47 milioane de euro în Aeroportul Chişinău.

Programul privind dezvoltarea acestui obiectiv prevedea practic aceleaşi acţiuni care au fost incluse şi în planul de investiţii al Avia Invest, compania care a luat în concesiune Aeroportul. Mărul discordiei a fost compania care urma să fie selectată pentru a realiza lucrările de renovare şi construcţie, BERD şi BEI optând pentru un investitor austriac, iar Guvernul - pentru unul din China care oferea un preţ mai mic. Astfel, potrivit unui raport al Centrului Naţional Anticorupţie prezentat în august fostului premier Valeriu Streleţ, iniţiativa privind necesitatea de a da în administraţie Aeroportul către un investitor ar fi venit din partea ex-ministrului Economiei, Valeriu Lazăr”, scrie Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chişinău
6,05 °C
cer senin
Umiditate:52 %
Vint:1,35 m/s
Mon
4 °C
Tue
5 °C
Wed
5 °C
Thu
4 °C
Fri
2 °C

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 -0.0000
USD 17.7287 -0.0000
RON 4.1145 -0.0000
UAH 0.7258 -0.0000
RUB 0.2865 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău