Parcul Țaul a început a fi restaurat (FOTO)

  • 05 Mai 2015 15:16
Parcul Țaul a început a fi restaurat (FOTO)

Parcul Țaul din localitatea cu același nume din raionul Dondușeni, fondat acum mai bine de un secol de către bancherul de origine franceză Andrei Pommer, a început a fi restaurat, după decenii în care a fost lăsat să degradeze.

Primele lucrări realizate sunt reparația gardului și a clădirii administrative de pe teritoriul parcului, renovate cu păstrarea formelor originale a acestora, din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Următorul obiectiv este renovarea conacului Pommer, clădirea centrală a parcului, în interiorul căruia autoritățile locale intenționează să deschidă un muzeu.

Reporter Radio Chișinău:
Am ajuns la Țaul într-o zi însorită de aprilie în care localnicii își plimbau copii în cărucioare pe aleile vechi de un secol ale parcului.

R.C.: Prin ce e interesant parcul de la dumneavoastră din sat?

Localnic: Prin multe, acum mai ales că se reconstruiește. Noi în fiecare zi facem plimbări aici, ne odihnim. E interesat prin frumusețea lui, prin flora care îmi place foarte mult.

R.C.: E un parc frumos, dacă s-ar mai reconstrui, s-ar face reparație, cred că o să fie și mai plăcut să te plimbi, să admiri frumusețea naturii.

Localnic: Eu din 1977 sunt aici și perla asta am văzut-o de la bun început și mă durea inima când se distrugea. Dar acum, poate și cu ajutorul sătenilor, credem că o să ajungem la ceea ce a fost cândva.


Parcul Țaul este unic prin speciile de arbori și arbuști  plantate încă în anii 1901-1904, perioadă în care a fost construit la ordinul bancherului de origine franceză Andrei Pommer, venit din Odessa și căsătorit cu fiica unui boier local, Alexandrina. Boierul Pommer, cum îi spun și acum localnicii, și-a dorit un parc deosebit, cu arbori care nu se găseau până atunci pe teritoriul Basarabiei, a menționat managerul proiectului Corneliu Țîcu.

„El a angajat un decorator, pe Vladyslavski-Padalko, căruia i-a comandat să găsească o așa formă de relief, de tip amfiteatru și cu vederea spre soare, să fie lumină, să fie protejat de vânturile de nord, ca să poată planta plante care nu sunt atât de specifice pentru flora noastră”, a povestit Corneliu Țîcu.

Unele specii au supraviețuit până astăzi, având mai mult de 100 de ani, a remarcat administratorul Parcului Țaul, Valeriu Eșanu.

„Sunt specii care nici în Grădina Botanică nu sunt, sunt foarte rare, sunt specii unice. Ca exemplu putem să vă dăm Pomul de Lalea, e o specia foarte rară și ne străduim acum să o eliberăm de alți pomi, ca să se dezvolte și să o putem admira”, a constatat Valeriu Eșanu.

Clădirile de pe teritoriul parcului, inclusiv conacul Pommer, sunt într-o avansată stare de degradare. Acum doi ani, în 2013, parcul a trecut în gestiunea autorităților locale, care au început să caute soluții pentru reabilitarea lui. Astfel, a fost reconstruit gardul cu o lungime totală de 3km și jumătate, dintre care aproape 400 de metri – din  cărămidă, după modelul original. De asemenea, a fost reabilitată clădirea administrativă care a fost și școală de zemstvă și unde acum este localizată primăria satului, spune primarul localității, Andronie Mitrică.

„Tot gardul și clădirea, fosta școală, au fost făcute întocmai cum a fost la boier. Și culoarea, și mărimea, și distanța între cărămizi, tot, tot. Și anume cu material din acela din care a fost făcut de boier. Acum a treia etapă vine ca, cum vedeți în fața dumneavoastră este Conacul boieresc Pommer, care se află într-o stare foarte urâtă și sperăm că în luna iunie se va începe restaurarea acestei perle a satului și a întregii Republici Moldova”, a declarat Andronie Mitrică.

Pentru cele două obiective au fost cheltuite aproape 9,6 milioane de lei, din Fondul pentru Dezvoltare Regională, care urmează să ofere încă aproximativ12 milioane de lei pentru restaurarea conacului Pommer.

Numărul turiștilor care vizitează anual Parcul Țaul nu este foarte mare, aproximativ 1000, dar autoritățile locale speră că acesta va crește dacă vor găsi investiții pentru renovarea locației. Primăria plănuiește să paveze trotuarele și să construiască două mini-hotele în clădirile de pe teritoriul parcului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău