Parcul din București care poartă numele unui mareșal sovietic – Parcul Tolbuhin – va fi redenumit în ciuda protestelor Rusiei

  • 19 August 2017 11:54
Parcul din București care poartă numele unui mareșal sovietic – Parcul Tolbuhin – va fi redenumit în ciuda protestelor Rusiei

Rusia protestează față de decizia viceprimarului Sectorului 2 București de a redenumi Parcul Tolbuhin, care poartă numele mareșalului sovietic Fiodor Ivanovici Tolbuhin, unul dintre principalii comandanți sovietici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și membru în Sovietul Suprem al URSS.

„[Reprezentanții ruși] nu-și mai amintesc de tezaurul românesc aflat la Moscova, nu recunosc și nu-și asumă atrocitățile oribile comise de regimul Stalin, mai ales la adresa poporului român din Basarabia sau atitudinea soldaților ruși care s-au comportat precum o armată de ocupație, dar repetă cu obstinație faptul că ne-au salvat de naziști”, a comentat azi, 18 august 2017, Dan Cristian Popescu, viceprimar al Sectorului 2 București, scrie inliniedreapta.net.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, a comentat dorința autorităților române de a redenumi Parcul Tolbuhin din București: „Sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldați sovietici, care și-au dat viața pentru eliberarea acestei țări de fascism în urmă cu peste 70 de ani. Sperăm că autoritățile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase”.

În urmă cu o lună, istoricul Cristian Vasile a comentat pentru România Liberă„Armata sovietică, pe care o reprezintă Tolbuhin, nu s-a limitat la eliberarea României de fascism, de sub influența nazistă, germană, ci s-a transformat în armată de ocupație, înlesnind, dacă nu chiar contribuind decisiv la instaurarea unui regim comunist, totalitar în România”.

Dan Cristian Popescu, viceprimarul al Sectorului 2 București, a comentat pe site-ul său:

„Constat cu surprindere că abia după aproape o lună, Guvernul de la Moscova s-a sesizat, declarându-și nemulțumirea, în legătură cu demersul inițiat de mine în Consiliul Local Sector 2 al Municipiului București privind schimbarea denumirii Parcului Tolbuhin.

Dincolo de faptul că această reacție este destul de întârziată, lucru ce pare să confirme faptul că sumele imense vehiculate în spațiul public pentru susținerea aparatului de propagandă și informare rusesc nu sunt cheltuite tocmai eficient, remarc memoria selectivă de care dau dovadă reprezentanții ruși.

Reprezentanți care nu-și mai amintesc de tezaurul românesc aflat la Moscova, nu recunosc și nu-și asumă atrocitățile oribile comise de regimul Stalin, mai ales la adresa poporului român din Basarabia sau atitudinea soldaților ruși care s-au comportat precum o armată de ocupație, dar repetă cu obstinație faptul că ne-au salvat de naziști.

Vă mulțumim încă o dată, deși cred că în cei 50 de ani de tristă amintire vi s-a mulțumit cu vârf și îndesat.

Îmi exprim pe această cale speranța că relațiile de orice natură dintre România și Rusia nu vor avea de suferit, dar, în același timp, dezavuez ideea de a ne fi impuse versiuni denaturate ale istoriei.

Cu riscul de a mă repeta, afirm încă o dată că noi, românii, am cunoscut în istoria noastră oameni de seamă pe care suntem datori să-i cinstim și nu avem nevoie să onorăm numele unor invadatori. Prin urmare, voi continua demersurile pentru schimbarea denumiri Parcului Tolbuhin și voi iniția cât mai curând o consultare a bucureștenilor pentru găsirea unui nou nume al parcului respectiv.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău