Parchetul European își poate începe activitatea la 1 iunie, afirmă Laura Codruța Kövesi

  • 08 Aprilie 2021 15:58
Parchetul European își poate începe activitatea la 1 iunie, afirmă Laura Codruța Kövesi

Parchetul European, un nou organism de luptă împotriva infracțiunilor la bugetul UE, va putea începe anchetele la 1 iunie, după câteva luni de întârziere, a estimat șefa acestuia, Laura Codruța Kövesi, potrivit unui comunicat publicat miercuri, notează AFP.

Procurorul-șef le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și bugetului, Johannes Hahn, pentru a le propune această dată, potrivit comunicatului dat publicității de parchetul european.

Această nouă instanță trebuia inițial să-și înceapă activitatea în noiembrie 2020. Dar termenul a fost amânat de mai multe ori, din cauza întârzierilor în desemnarea procurorilor delegați de către cele 22 de state participante la această cooperare consolidată. 

Comisia Europeană va fi însărcinată să aprobe data de începere a operațiunilor. Didier Reynders a cerut în repetate rânduri să înceapă cât mai curând posibil, cel puțin în prima jumătate a anului, subliniind urgența de a dispune de acest nou instrument pentru protejarea bugetului multianual al UE și a planului masiv de redresare atașat de aceasta.

Parchetul european a numit deja cel puțin un procuror delegat pentru zece din cele 22 de state membre (Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia), a precizat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a acestei instanțe, Tine Hollevoet.

"Pe baza procedurilor în curs, suntem siguri că vom avea cel puțin un procuror delegat pe stat membru până la 1 iunie", o condiție care trebuie îndeplinită pentru a începe activitatea, a indicat ea.

Numărul acestor procurori delegați se ridică acum la 40, după numirile făcute miercuri de colegiul Parchetului European, alcătuit din românca Laura Codruța Kövesi și 22 de procurori (unul pentru fiecare stat membru).

Colegiul a validat trei dintre candidații propuși de Bulgaria, dar a respins patru din aceeași țară, considerând că nu îndeplineau criteriile cerute.

Acesta mai trebuie să decidă, în special, asupra celor cinci candidați propuși de Franța.

Parchetul European va avea puterea să cerceteze, să urmărească penal și să trimită în fața instanțelor naționale autorii infracțiunilor care afectează interese financiare ale Uniunii.

El a fost instalat la sfârșitul lunii septembrie 2020 la Luxemburg, unde au depus jurământul Laura Codruța Kövesi, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România. și echipa sa de 22 de procurori.

Procurorii delegați vor fi responsabili în țara lor cu desfășurarea anchetelor.

Din cele 27 de țări ale UE, cinci nu participă la Parchetul European: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca.

Această autoritate independentă este competentă pentru frauda la fondurile europene, frauda TVA (pentru infracțiuni care implică mai mult de zece milioane de euro), corupție. O criminalitate care reprezintă între 30 și 60 de miliarde de euro pe an, potrivit Laurei Codruța Kövesi.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău