Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi a demarat prima sa anchetă pentru infracțiuni de corupție în Croația

  • 18 Iulie 2021 11:39
Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi a demarat prima sa anchetă pentru infracțiuni de corupție în Croația

Parchetul European a anunțat vineri că a inițiat o anchetă împotriva a patru cetățeni croați cu privire la infracțiuni de corupție activă și pasivă și abuz de funcții, acesta fiind primul caz oficial deschis de Biroul Procurorului Public European condus de Laura Codruța Kövesi, instituția începându-și oficial activitatea la data de 1 iunie, informează caleaeuropeana.ro.

Ancheta a fost demarată după ce au fost efectuate cercetări pe baza unui raport penal întocmit de Biroul pentru reprimarea corupției și a criminalității organizate al poliției naționale croate, informează EPPO într-un comunicat de presă, potrivit sursei citate.

Există motive rezonabile de a crede că primul inculpat, care este primarul orașului Nova Gradiška, a solicitat celui de-al doilea inculpat, managerul unei companii de construcții, o mită în schimbul manipulării unei proceduri de achiziții publice pentru a asigura atribuirea unui proiect cofinanțat de Fondul de coeziune al UE, în valoare de 4 219 433,22 HRK (aproximativ 562 000,00 EUR).

Se bănuiește că al treilea și al patrulea inculpat au ajustat cerințele tehnice ale licitației și au creat un sistem de punctaj pentru evaluarea ofertelor care a avantajat societatea administrată de cel de-al doilea inculpat. Contractul a fost atribuit de primul inculpat societății celui de-al doilea inculpat. În consecință, orașul Nova Gradiška a fost posibil prejudiciat cu nu mai puțin de 90 624,21 HRK (aproximativ 12 000 EUR), iar Fondul de coeziune al UE a fost prejudiciat cu nu mai puțin de 427 228,43 HRK (aproximativ 57 000 EUR).

Având în vedere că primul acuzat, pe lângă faptul că este primarul orașului Nova Gradiška, este și membru al Parlamentului croat și, ca atare, este protejat de imunitate, Parlamentul croat a aprobat inițierea procedurilor penale împotriva primului acuzat, în urma unei cereri depuse de procurorul-șef european.

Ridicarea imunității în această etapă a procedurii vizează exclusiv obținerea aprobării pentru inițierea unei anchete penale, cu respectarea deplină a principiului prezumției de nevinovăție.

Într-un comunicat separat, Parchetul European a anunțat că, la numai șase săptămâni de la începerea activității, a procesat deja peste o mie de rapoarte de fraudă care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene. De asemenea, EPPO a confiscat deja bunuri în valoare de 7 milioane de euro.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău