Paralizia ar putea fi tratată prin implanuri de măduva spinării, potrivit unui studiu israelian

  • 07 Februarie 2022 17:40
Paralizia ar putea fi tratată prin implanuri de măduva spinării, potrivit unui studiu israelian

Cercetători de la Universitatea din Tel Aviv încearcă să trateze paralizia cronică și să redea mobilitatea persoanelor prin crearea de implanturi de măduva spinării umană, care a fost deja inserată pe animale de laborator cu rezultate bune, fapt ce marchează primul "progres științific" în acest domeniu, relatează EFE.

Studiul, revizuit de experți și publicat de revista științifică Advanced Science, s-a axat pe elaborarea de țesuturi funcționale de măduvă spinală prin materiale și celule umane care au fost implantate pe animale de laborator cu paralizie cronică, fapt ce a restaurat "capacitatea lor de a merge în 80% dintre teste", informează într-un comunicat Universitatea din Tel Aviv.

"Modelele animale au experimentat o reabilitare rapidă, la capătul căreia au putut merge destul de bine", a declarat Tal Dvir, directorul acestui studiu realizat la Centrul Sagol de Biotehnologie Regenerativă al Universității din Tel Aviv, scrie Agerpres.

Potrivit lui, tehnologia utilizată s-a bazat pe "prelevarea unei mici biopsii din țesutul adipos de pe burta pacientului", unde se află "celule în apropiere de o matrice extracelulară".

Apoi, celulele au fost separate, au fost procesate prin inginerie genetică pentru a fi reprogramate și transformate în ceva similar "unor celule embrionare stem", capabile să se transforme în orice tip de celulă a corpului.

Din matricea extracelulară s-a produs un "hidrogel personalizat" în care au fost încapsulate celulele stem "într-un proces care imită dezvoltarea embrionară a măduvei spinării" și care transformă celulele în "implanturi 3D de rețele neuronale cu neuroni motorii".

Aceste implanturi se inserează pe animale de laborator, împărțite între paralizate recent și cele care au pierdut de mult timp mobilitatea. După implantare, 100% dintre animalele de laborator cu paralizie recentă și 80% cu paralizie cronică și-au recuperat capacitatea de a merge, potrivit lui Dvir.

În următoarea etapă, cercetătorii se vor axa pe studii clinice pe subiecți umani cu paralizie, cărora le vor fi create implanturi de măduva spinării personalizată pentru a putea repara țesuturile afectate de o leziune.

Provocarea va fi aceea de a realiza acest lucru, fără să "existe riscul de respingere a implantului", astfel încât cei care și-au pierdut mobilitatea "să se ridice în picioare și să poată merge din nou".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău