Paralizarea oleoductelor forțează companiile petroliere americane să stocheze carburant pe nave

  • 11 Mai 2021 18:21
Paralizarea oleoductelor forțează companiile petroliere americane să stocheze carburant pe nave

Prețurile la care se închiriază tancurile petroliere au explodat în SUA, în condițiile în care companiile de rafinare se grăbesc să găsească nave pe care să își depoziteze combustibilul pe care altfel nu au unde să îl trimită din cauza unui atac cibernetic care a paralizat cel mai mare oleoduct din SUA, transmite Bloomberg.

Potrivit intermediarilor, companii precum Marathon Petroleum Corp, Valero Energy Corp și Phillips 66 au închiriat cel puțin cinci tancuri petroliere care împreună pot stoca 350.000 de tone de combustibil. Tancurile petroliere pot fi utilizate ca depozite offshore de combustibil în situații în care există o superofertă neașteptată, cum este cazul în prezent când activitatea firmei Colonial Pipeline, unul dintre cei mai mari distribuitori de carburanți din SUA, a fost paralizată de un atac cibernetic atribuit grupului Darkside. 

"Practic nu mai există o piață adevărată. A devenit un scenariu în care fiecare se luptă să își asigure tonajul de care are nevoie", susține agentul naval Simpson Spence Young.

Tot ca urmare a închiderii oleoductelor, traderii au închiriat mai multe tancuri petroliere pentru a transporta benzină și motorină din Europa spre coasta de est a SUA. Potrivit intemediarilor, grupul petrolier francez Total și firmele de trading Vitol și Trafigura au închiriat fiecare tancuri petroliere de câte 90.000 de tone pentru a transporta motorină pe ruta transatlantică, o raritate având în vedere că Europa consumă mai multă motorină decât produce.

Vineri, firma Colonial Pipeline și-a închis rețeaua de oleoducte cu o lungime de 8.850 de kilometri care este utilizată pentru a transporta carburanți, inclusiv benzină, motorină și combustibil pentru avioane, în ideea de a-și proteja sistemele informatice. Directorul de la Colonial Pipeline a anunțat că firma intenționează să își redeschidă oleoductele la finalul acestei săptămâni dar a avertizat că este posibil să apară probleme de aprovizionare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău