Paradoxal! Arabia Saudită câștigă de pe urma scăderii prețului petrolului

  • 12 Decembrie 2014 16:00
Paradoxal! Arabia Saudită câștigă de pe urma scăderii prețului petrolului

Arabia Saudită ar putea diminua producția de petrol, fapt care ar trebui să conducă la creșterea cotațiilor, dar totuși nu ia această decizie, motiv pentru care poate fi suspectat un joc politic al autorităților de la Riad.

Rusia și Iranul se numără printre țările sever afectate de scăderea dramatică a cotațiilor petrolului, în timp ce Arabia Saudită, deși este primul exportator mondial de petrol, este mai degrabă un beneficiar al acestui fenomen, apreciază publicația spaniolă ABC într-o analiză publicată vineri.

Potrivit Agepres, în ultimele șase luni, prețul petrolului a scăzut pe piețele internaționale cu 40%, ajungând în prezent la circa 65 de dolari barilul, și tendința de scădere continuă. Principala explicație a acestei evoluții este scăderea cererii de petrol pe fondul încetinirii economiei mondiale, în timp ce oferta a rămas constantă.

Arabia Saudită ar putea diminua producția de petrol, fapt care ar trebui să conducă la creșterea cotațiilor, dar totuși nu ia această decizie, motiv pentru care poate fi suspectat un joc politic al autorităților de la Riad. La fel cum semnalează și săptămânalul britanic The Economist, scăderea prețului petrolului convine enorm țărilor 'care detestă' binomul Rusia-Iran.

Acestea două din urmă au în comun sancțiunile internaționale la care sunt supuse (din rațiuni diferite) și sprijinul pe care-l oferă regimului sirian condus de Bashar al-Assad. Așadar, scăderea continuă a prețului petrolului nu face decât să le amplifice dificultățile economice, lucru dorit de regimul sunnit de la Riad în cazul inamicului său șiit, respectiv Teheranul, și de Washington atât în cazul Teheranului, cât și al Moscovei.

De altfel, după ani de creștere economică stabilă, Rusia se așteaptă să intre în recesiune în 2015. În discursul despre starea națiunii, președintele Vladimir Putin și-a îndemnat concetățenii să aibă încredere în ei înșiși, pentru că vin vremuri grele, iar premierul Dmitri Medvedev le-a cerut să nu mai cumpere euro și dolari pentru a nu accentua prăbușirea rublei.

Pe de altă parte, dincolo de rațiunile politice care privesc Iranul, Arabia Saudită acceptă diminuarea cotațiilor petrolului și pentru a face ineficientă extragerea petrolului de șist în SUA. Dezvoltarea acestei activități va permite Statelor Unite în câțiva ani nu doar să se lipsească de importurile de petrol, ci să devină chiar și exportator, fapt care va implica o diminuare considerabilă a exportului de petrol saudit.

Potrivit experților, prețul limită sub care extragerea petrolului de șist ar deveni ineficientă este de 50 de dolari barilul. Iar cum Arabia Saudită dispune de rezerve valutare estimate la circa 900 de miliarde de dolari, ea ar putea suporta mult timp prețul redus al petrolului.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:1,54 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău