Papa îndeamnă la grijă față de bătrâni, cu ocazia primei Zile Mondiale a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice

  • 25 Iulie 2021 15:10
Papa îndeamnă la grijă față de bătrâni, cu ocazia primei Zile Mondiale a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice

Papa Francisc a făcut duminică un apel la oameni să aibă grijă de persoanele în vârstă, deoarece "nu sunt resturi de viață sau deșeuri care trebuie aruncate", ci persoane care s-au ocupat de creșterea generațiilor tinere, oferindu-le iubire și înțelegere, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Îndemnul este conținut într-o omilie redactată și citită de președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, arhiepiscopul Rino Fisichella, în timpul slujbei celebrate în Bazilica Sfântul Petru cu ocazia primei Zile Mondiale a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice, care se desfășoară la inițiativa lui Francisc în această duminică.

Jorge Bergoglio nu a oficiat slujba deoarece este în convalescență în urma unei operații la colon pe 4 iulie.

Papa, care a apărat întotdeauna grija față de persoanele în vârstă, a considerat în această omilie că acestea sunt "prețioase bucăți de pâine lăsate pe masă" ale vieții noilor generații, care se pot hrăni cu "parfumul memoriei".

El i-a rugat pe tineri să se întrebe dacă își vizitează des bunicii și dacă îi ascultă și i-a încurajat să nu regrete într-o zi "că nu le-au acordat suficientă atenție".

El a subliniat că bunicii au avut grijă de tineri, i-au crescut și i-au ascultat: "Având de multe ori o viață de sacrificiu, ei nu ne-au tratat cu indiferență și nu ne-au desconsiderat, ci au avut ochi atenți, plini de tandrețe". ''Când creșteam și ne simțeam neînțeleși sau speriați de provocările vieții, ei ne priveau, se uitau la noi, la ceea ce se schimba în inimile noastre, la lacrimile noastre ascunse și la visele pe care le aveam înăuntru. Am trecut cu toții prin genunchii bunicilor, care ne-au purtat în brațe'', a spus el.

Francisc a criticat societățile de astăzi, prea ocupate și indiferente, incapabile să se ocupe de aceste persoane în vârstă care "astăzi sunt înfometate" de generațiile tinere, de tandrețea și atenția lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău