Papa Francisc și-a încheiat vizita în Sudanul de Sud cu o slujbă în aer liber în timpul căreia a cerut „depunerea armelor” în țara măcinată de violențe
-
05 Februarie 2023 13:55
Papa Francisc și-a încheiat, duminică, vizita în Sudanul de Sud cu o slujbă în aer liber în timpul căreia a cerut încă o dată „depunerea armelor” în această țară măcinată de violență și sărăcie, scrie AFP, citată de News.ro.
Suveranul pontif, însoțit de președintele Salva Kiir, a părăsit capitala Juba spre Roma în jurul orei 12.00, ora locală (10.00 GMT). În avion, va susține tradiționala sa conferință de presă, alături de șefii Bisericilor Angliei și Scoției, reprezentanți ai celorlalte două confesiuni creștine din Sudanul de Sud cu care a făcut această vizită.
Pe parcursul vizitei sale de 48 de ore, Papa a făcut apel la pace în această țară predominant creștină de 12 milioane de locuitori, afectată din 2013 până în 2018 de un război civil între susținătorii celor doi lideri inamici Salva Kiir și Riek Machar, care a făcut 380.000 de morți și milioane de strămutați în interior.
„Să depunem armele urii și ale răzbunării (…); haideți să depășim aceste antipatii și aversiuni care, de-a lungul timpului s-au cronicizat și care riscă să opună triburi și etnii”, a lansat papa în timpul unei liturghii în aer liber în fața a circa 70.000 de credincioși.
Înainte de liturghie, papa, în vârstă de 86 de ani, a salutat și a binecuvântat mulțimea în timpul unei plimbări în „papamobil”, în ritm de tobe și tamburine.
După o rugăciune ecumenică de sâmbătă seara, mulți credincioși au petrecut noaptea la Mausoleul John Garang, numit după liderul istoric al rebeliunii din sud, care a murit într-un accident misterios de elicopter în 2005.
Sâmbătă, Papa Francisc a cerut restabilirea unei „vieți demne” persoanelor strămutate în interiorul acestei țări fără ieșire la mare din Africa de Est, care în decembrie număra aproximativ 2,2 milioane, potrivit ONU, din cauza ciocnirilor armate și a vremii nefavorabile.
La sosirea sa, papa a cerut clasei politice să lupte pentru pace și a criticat flagelul corupției. ONG-ul Transparency International plasează în mod regulat țara pe ultimele locuri în acest domeniu.
ONU și comunitatea internațională îi acuză în mod regulat pe liderii sudanezi de sud că mențin status quo-ul, alimentează violența, suprimă libertățile politice și deturnează fonduri publice. Armatele personale ale lui Salva Kiir și Riek Machar sunt, de asemenea, acuzate de crime de război.
În ciuda unui acord de pace semnat în 2018 în această țară care și-a câștigat independența față de Sudan în 2011, violența continuă.
Joi, în ajunul sosirii Papei, cel puțin 21 de persoane au fost ucise în sudul țării.
Această vizită este a 40-a a papei în străinătate de la alegerea sa în 2013, a treia în Africa sub-sahariană.