Papa Francisc și-a încheiat, în plină formă, turneul în Ungaria și Slovacia

  • 15 Septembrie 2021 19:30
Papa Francisc și-a încheiat, în plină formă, turneul în Ungaria și Slovacia

Papa Francisc s-a despărțit miercuri de Slovacia printr-o liturghie cu o participare de aproape 50.000 de persoane, desfășurată la Sanctuarul marian național de la Sastin, după un turneu intens în care a afișat o formă bună, după operația sa recentă de colon, și în care a revenit după pandemie la obișnuitele băi de mulțime, relatează EFE.

Papa, în vârstă de 84 de ani, a înlăturat orice îndoieli privind forma sa fizică după operația din iulie în care i-a fost extirpată o parte din colon și după ce a fost internat timp de zece zile. Sfântul părinte nu a dat niciun semn de oboseală, după vizita sa scurtă dar intensă, pe care a realizat-o timp de trei zile la Budapesta și în Slovacia.

Această vizită apostolică a fost de asemenea un prilej pentru el să se reîntâlnească cu miile de credincioși să urce din nou în papamobil pentru a veni în mijlocul lor, lucru pe care nu îl mai făcuse de la începerea pandemiei, când voiajele apostolice la fel ca și Audiențele generale din Piața San Pietro au fost suspendate.

Orele pe care le-a stat în picioare au însemnat un mare efort pentru papă, care suferă și de crize de sciatică, însă nu a dat niciun semn de nemulțumire.

Deși discursurile sale în fața clerului din Ungaria le-a pronunțat așezat - pentru că nu mai am 15 ani, a comentat el - restul evenimentelor le-a petrecut în picioare, cum s-a întâmplat la întâlnirea cu tinerii, sau la vizita sa în cartierul romilor Lunik IX dn Kosice. Doar în câteva ocazii, înainte de întâlnirea cu premierul ungar, Viktor Orban, și la palatul prezidențial slovac a folosit o mașină electrică pentru a nu merge prea mult pe jos.

În Slovacia, unde situația sanitară nu este prea bună, cu orașe aflate sub cod roșu sau portocaliu, au avut loc mai multe evenimente cu un public masiv prezidate de papă. Inițial, a fost permis accesul doar celor vaccinați, apoi și al celor care au prezentat un test negativ pentru COVID-19.

În Slovacia doar 40,5 la sută din populația de peste 12 ani este vaccinată cu schema completă. La comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria Îndurerate marcată la 15 septembrie au participat aproape 50.000 persoane repartizate în doua sectoare pentru a se putea respecta distanțarea fizică.

La ultimul său eveniment religios desfășurat la sanctuarul Sastin, papa i-a invitat pe catolici să fie solidari cu nevoile celor mai vulnerabili. În acest loc sfânt de pelerinaj papa i-a îndemnat pe credincioși la milostivire și la compasiune și să "țeasă dialoguri cu cei nevoiași și aflați în suferință".

Arhiepiscopul de Bratislava, Stanislav Zvolenský, a subliniat în salutul său de despărțire de papă: "Mulțumim Sanctitatea ta pentru a ne fi reamintit că nu îi putem uita pe cei săraci, că nu îi putem ignora pe cei care au rămas în urmă și care au nevoie de ajutorul nostru".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău