Papa Francisc se va întâlni cu Vladimir Putin. L-a ultima întâlnire l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin „să facă pace” în Ucraina

  • 06 Iunie 2019 12:40
Papa Francisc se va întâlni cu Vladimir Putin. L-a ultima întâlnire l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin „să facă pace” în Ucraina

Papa Francisc îl va primi pe 4 iulie la Vatican pe președintele rus Vladimir Putin, a anunțat joi Sfântul Scaun, într-un scurt comunicat, transmite AFP.

'Pot confirma că Sfântul Părinte îl va primi în audiență la Vatican pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pe 4 iulie viitor', a declarat purtătorul de cuvânt interimar al Vaticanului, Alessandro Gisotti.

Întrevederea va fi cea de-a doua între papa Francisc și președintele Putin, după precedenta audiență din iunie 2015.

Cu acea ocazie, papa l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin 'să facă un efort important și sincer pentru a realiza pacea' în Ucraina.

Întrevederea, desfășurată în prezența interpreților, cu papa afișând o mină serioasă, a durat 50 de minute, mai mult decât majoritatea audiențelor acordate de suveranul pontif, doar primirile lui Barack Obama și Emmanuel Macron durând mai mult.

Papa Francisc nu a mers însă mai departe, Vaticanul rămânând prudent în această criză, spre dezamăgirea catolicilor ucraineni, care ar fi dorit o condamnare directă a politicii ruse în Ucraina.

Un pas în plus în apropierea dintre Vatican și ortodocșii ruși l-a reprezentat întâlnirea istorică din februarie 2016 dintre papa Francisc și patriarhul Kirill, în Cuba.

Aceasta s-a încheiat prin semnarea unei declarații comune, Vaticanul dând asigurări că este vorba despre afirmarea alianței între ortodocși și catolici în fața islamismului din Orientul Mijlociu, într-o perioadă marcată de conflicte pe care papa le descrisese ca 'al treilea război mondial pe bucăți'.

Papa era, în mod evident, preocupat de interpretările politice previzibile: după mai puțin de o oră de la întâlnire, el le-a făcut o prezentare mai puțin obișnuită jurnaliștilor care îl însoțeau în călătorie. 'Vor exista multe interpretări (...). Nu este o declarație politică, nu este o declarație sociologică, este o declarație pastorală', a insistat suveranul pontif.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău