Papa Francisc pledează pentru trecerea la energii curate, în fața liderilor din industria petrolului

  • 10 Iunie 2018 09:33
Papa Francisc pledează pentru trecerea la energii curate, în fața liderilor din industria petrolului

Papa Francisc a pledat sâmbătă în fața liderilor din industria petrolului pentru trecerea la energii "curate" și a avertizat că schimbările climatice riscă să distrugă omenirea, relatează Reuters.

"Civilizația are nevoie de energie, dar folosirea energiei nu trebuie să distrugă civilizația", a declarat suveranul pontif într-o alocuțiune rostită în finalul unei conferințe de două zile desfășurate la Vatican.

Potrivit lui, schimbările climatice sunt o provocare de "proporții epocale", iar lumea trebuie să găsească o combinație de surse de energie care să combată poluarea, să elimine sărăcia și să promoveze dreptatea socială.

La conferința fără precedent desfășurată cu ușile închise la Academia pontificală de științe au luat parte directori din industria petrolieră, investitori și experți ai Vaticanului care, asemenea Papei, susțin opinia formulată de oameni de știință că schimbările climatice sunt provocate de activitatea umană și trebuie să se pună capăt încălzirii globale. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai ExxonMobil, ENI, BP (fostă British Petroleum), Equinor (fostă Statoil, Norvegia), Occidental Petroleum.

"Știm că provocările cu care ne confruntăm sunt legate între ele. Dacă vrem să eliminăm sărăcia și foametea, cei peste un miliard de oameni care nu au electricitate în zilele noastre trebuie să obțină acces la ea", a spus Papa Francisc.

Dar "această energie trebuie să fie și una curată, prin reducerea folosirii sistematice a combustibililor fosili. Dorința noastră de a asigura energie pentru toată lumea nu trebuie să ducă la efectul nedorit al unei spirale a schimbărilor climatice extreme generate de o creștere catastrofală a temperaturilor pe plan global, înăsprirea condițiilor de mediu și creșterea nivelului sărăciei", a subliniat suveranul pontif.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,57 m/s
Sat
4
Sun
8
Mon
6
Tue
2
Wed
1

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 0.0966
USD 17.4521 0.0371
RON 4.3476 0.0194
UAH 0.6167 0.0002
RUB 0.2364 -0.0003
Arhivă Radio Chișinău