Papa Francisc le declară mafioților că nu sunt creștini și îi îndeamnă să se schimbe

  • 15 Septembrie 2018 17:24
Papa Francisc le declară mafioților că nu sunt creștini și îi îndeamnă să se schimbe

Papa Francisc a lăudat sâmbătă în Sicilia sacrificiul preotului Iosif Puglisi, asasinat de mafie cu douăzeci și cinci de ani în urmă, și le-a transmis mafioților că nu sunt creștini, transmit EFE, AFP și Reuters.

„Nu poți să crezi în Dumnezeu și să fii mafiot, cine este mafiot nu trăiește ca un creștin, pentru că prin viața sa defăimează numele lui Dumnezeu”, a declarat Francisc în predica din timpul slujbei oficiate la Palermo în memoria prelatului, în fața a zeci de mii de credincioși adunați în zona portuară a capitalei Siciliei.

Adresându-se cu formula ''frați și surori'', dar folosind și cuvântul ''mafioți'', suveranul pontif i-a îndemnat la schimbare pe membrii crimei organizate, dintre care unii merg la biserică și se închină deschis.

„Le spun mafioților: schimbați-vă, frați și surori! Încetați să vă gândiți doar la voi și la banii voștri... Întoarceți-vă la adevăratul Dumnezeu, Iisus Hristos, dragi frați și surori”. „Vă spun, mafioților, dacă nu faceți asta, viața voastră va fi pierdută și asta va fi cea mai mare înfrângere a voastră", a punctat liderul catolic.

Mulți membri ai grupărilor de crimă organizată din Italia, cum ar fi Cosa Nostra din Sicilia și Ndrangheta din Calabria, se consideră parte a unui grup religios, de cult, invocând ajutorul unor sfinți pentru activitățile lor. În special în orașele mai mici din sud, ei iau parte la sacramentele catolice și, în unele cazuri, chiar au găsit complicitate din partea clericilor, scrie Reuters.

Papa Francisc efectuează sâmbătă o vizită pastorală de o zi în Sicilia pentru a cinsti memoria preotului italian Iosif (Pino) Puglisi, ucis pe 15 septembrie 1993, în ziua în care împlinea 56 de ani, de către gruparea mafiotă "Cosa nostra" în fața bisericii sale din Palermo.

Asasinatul se înscria într-o ofensivă a mafiei împotriva statului și a oricui amenința existența grupării. Magistrații Giovanni Falcone și Paolo Borsellino au fost uciși de bombe în Palermo în 1992. Prelatul Puglisi a fost ucis pentru că îi scotea pe copii și adolescenți de sub influența mafiei și le oferea șansa unei educații integrale în spiritul valorilor creștine.

Biserica Catolică din sudul Italiei a avut relații suspecte cu Mafia. Cardinalul Ernesto Ruffini, care a fost arhiepiscop de Palermo din 1945 până în 1967, a negat existența Mafiei, considerând comunismul drept cea mai mare amenințare a Bisericii, amintește Reuters. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău