Papa Francisc, în Bulgaria: Imigrația și natalitatea scăzută au creat o ''Cortină de Gheață'' în Europa

  • 05 Mai 2019 21:21
Papa Francisc, în Bulgaria: Imigrația și natalitatea scăzută au creat o ''Cortină de Gheață'' în Europa

Papa Francisc i-a îndemnat pe liderii europeni, duminică, la Sofia, să abordeze chestiuni precum inegalitatea distribuției bogăției și ratele scăzute ale natalității, despre care suveranul pontif a spus că au creat o ''Cortină de Gheață'' între statele bogate și cele sărace din Europa și au alimentat fenomenul imigrației, informează Reuters și AFP.

Papa Francisc a făcut aceste declarații în timpul vizitei sale de două zile în Bulgaria - prima lui vizită în această țară și prima întreprinsă de un papă în Bulgaria în ultimii 17 ani. Liderul de la Vatican s-a întâlnit duminică și cu lideri ai Bisericii Ortodoxe bulgare. Marți, suveranul pontif va ajunge în Macedonia de Nord.

În contextul relațiilor sensibile ale Vaticanului cu bisericile ortodoxe răsăritene, papa Francisc va trebui să dea dovadă de multă diplomație în ambele state, unde catolicii nu reprezintă minorități importante.

Folosind o expresie inspirată din celebra frază rostită de Winston Churchill despre "Cortina de Fier" care a căzut asupra unei Europe divizate după Al Doilea Război Mondial, papa Francisc a spus că noile diviziuni sociale afectează profund chipul "bătrânului continent" la 30 de ani după prăbușirea comunismului.

"Bulgaria, la fel ca multe alte țări din Europa, trebuie să facă față unui fenomen care poate fi numit o nouă iarnă: iarna demografică, ea a coborât o cortină de gheață asupra unei părți mari a Europei, consecință a încrederii scăzute în viitor", a declarat liderul de la Vatican într-un discurs rostit la Palatul Prezidențial din Sofia.

Bulgaria, care s-a alăturat Uniunii Europene în 2017, rămâne cel mai sărac stat membru al acesteia. Peste 2 milioane de bulgari au părăsit țara după prăbușirea comunismului, căutând locuri de muncă și standarde de viață mai bune în Europa de Vest. În urma acestui exod, populația actuală a Bulgariei este de aproximativ 7 milioane de locuitori.

Papa Francisc a îndemnat Bulgaria "să lupte pentru a crea condiții care să îi facă pe tineri să își investească energiile lor tinerești și să își planifice viitorul, ca indivizi și ca familii, știind că în țara lor natală pot avea posibilitatea de a duce o viață demnă".

Potrivit ONU, Bulgaria este țara care se depopulează cel mai rapid pe plan mondial din cauza imigrației, unei natalități slabe și unei mortalități care depășește media europeană, fenomen ce afectează numeroase țări din Balcani și Europa Centrală, relatează AFP.

Populația bulgară ar putea să scadă până la 5,4 milioane de locuitori în 2050.

Liderul de la Vatican, aflat în vizită într-o țară care reprezintă una dintre porțile de intrare în Uniunea Europeană pentru migranți, i-a îndemnat pe bulgari să nu se închidă "în fața aceluia care bate la ușile lor" și a sugerat că dezvoltarea țării depinde de "o întâlnire" între culturi și religii diferite.

Această țară, care are graniță comună cu Turcia, a fost tranzitată de un număr important de exilați în timpul crizei migratorii din 2015-2016.

Programul papei include și o oprire, luni, la un centru de primire a refugiaților amenajat într-o periferie a orașului Sofia.

Unul dintre obiectivele acestei vizite papale de trei zile în regiunea Balcanilor vizează ameliorarea relațiilor cu bisericile ortodoxe răsăritene în cadrul eforturilor depuse de Vatican pentru o eventuală unificare a celor două rituri creștine - estic (ortodox) și vestic (catolic) -, despărțite prin Marea Schismă din anul 1054.

Biserica Ortodoxă Bulgară întreține unele dintre cele mai tensionate relații cu Vaticanul și a fost singura biserică răsăriteană care a boicotat recentele întruniri organizate în cadrul dialogului ortodox-catolic. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău