Papa Francisc îl critică aspru pe Patriarhul Kirill: „Dumnezeu este pace. Niciodată nu ne călăuzește pe calea războiului”

  • 14 Septembrie 2022 10:18
Papa Francisc îl critică aspru pe Patriarhul Kirill: „Dumnezeu este pace. Niciodată nu ne călăuzește pe calea războiului”

Papa Francisc a afirmat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susține invazia Ucrainei și care a boicotat o conferință a liderilor religioși din toată lumea, relatează Reuters.

În a doua sa zi în Kazahstan, Papa Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii. Congresul este marcat de absența ostentativă a lui Kirill. El trebuia să participe, dar ulterior s-a retras. Biserica Ortodoxă Rusă a trimis totuși o delegație, scrie digi24.ro.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului. Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a spus Francisc, vorbind la o masă rotundă uriașă din Palatul Independenței, o structură modernă uriașă din oțel și sticlă din capitala fostei republici sovietice. Papa, care la începutul acestui an a spus despre Kirill că nu poate fi „băiatul de altar" al lui Vladimir Putin, a declarat la conferință: „Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!".

Principalul absent de la acest congres, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, un susținător al războiului din Ucraina, și-a anulat participarea fără a preciza motivul. Dacă Papa Francisc a denunțat un „război crud și fără sens”, Kirill a apărat „operațiunea militară” a președintelui rus Vladimir Putin și lupta împotriva „dușmanilor externi și interni” ai Rusiei.

Kirill a sprijinit cu entuziasm invazia Rusiei în Ucraina, pe care patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numește decadent. Poziția sa a provocat o ruptură cu Vaticanul și a declanșat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe cu Biserica Ortodoxă Rusă.



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău